Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prinesie váženie odpadov nové čierne skládky?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Každoročný rast objemov komunálneho odpadu prináša aj rast poplatkov za jeho ukladanie na skládku. Poplatky za ukladanie znášali z časti samosprávy miest a obcí a z časti sa na nich podieľali aj občania formou poplatku za komunálny odpad. Od 1. januára 2023 však nastane zmena. Samosprávy by už nemali spolufinancovať náklady spojené s ukladaním komunálnych odpadov na skládky, pričom náklady už majú v plnom rozsahu znášať občania.

Zákon č. 79/2015 Z.z.o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.jasne ustanovil tzv. vyhradené prúdy odpadov a vyhradené výrobky. Za odpad z nich, nakladanie s ním a jeho zhodnotenie či zneškodnenie sú plne
zodpovední výrobcovia
týchto výrobkov. Ich zodpovednosť sa často charakterizuje ako
zodpovednosť od kolísky po hrob
. Znamená to okrem iného aj povinnosť postarať sa a finančne znášať náklady spojené so zberom "svojho" odpadu. Možno povedať, že najväčšiu položku týchto vyhradených výrobkov tvoria obaly (plastové, sklenené, kovové).
Zodpovední výrobcovia združení v
organizácii zodpovednosti výrobcov (OZV)
vykonávajú niektoré potrebné činnosti (napr. zber a zvoz odpadov, triedenie a ponuku a zabezpečenie zhodnotenia, recyklácie) prostredníctvom rôznych zberových firiem a spoločností. Z predaja recyklovateľných komodít si môžu potom OZV, resp. jednotliví zodpovední výrobcovia znížiť svoje náklady súvisiace so starostlivosťou o svoj odpad.
Takmer všetky obce a mestá na Slovensku už majú zavedený separovaný zber komunálneho odpadu. Podľa veľkosti obcí, možností a požiadaviek OZV, resp. zmluvných zberových spoločností je nastavený i systém zberu, technika či počet separovaných frakcií. Kombinuje sa často zber v nádobách (osobitných pre každú frakciu separovaného zberu) s "vrecovým" zberom. Do vriec sa separujú predovšetkým plasty, tetrapaky, papier, kovy.
Separovaný
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.