Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ojazdené pneumatiky sa nemusia len spaľovať

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Ojazdené pneumatiky z automobilov a kolesovej dopravnej techniky tvoria nezanedbateľnú časť každoročne narastajúceho objemu odpadov. Objem pneumatík narastá z dôvodu minimalizácie ich protektorovania, t.j. obnovy ojazdeného dezénu, nárastu predaja nových automobilov, ale i z dôvodu neklesajúceho podielu dovozu a predaja starších, ojazdených automobilov vybavených i ojazdenými pneumatikami.
Odpad z ojazdených pneumatík je problémom prakticky všade vo svete a jeho objem každoročne rastie. Recyklácii ojazdených pneumatík sa preto venuje potrebná pozornosť, pričom má niekoľko technologických stupňov.
Stručný popis možností a postupu recyklácie ojazdených pneumatík
Recyklačný proces začína rezaním pneumatiky na menšie kusy, aby sa uľahčilo ďalšie spracovanie odpadu. Rozrezané pneumatiky možno ďalej recyklovať, ale tiež spaľovať ako alternatívne palivo, napríklad v cementárenských peciach.
Pri recyklácii sa odrezky následne v niekoľkých stupňoch drvia a melú, pričom sa elektromagneticky oddeľuje drvina kovových kordov a výstuží a tiež sa oddelí "vata" textilných kordov. Gumová drvina sa získava a oddeľuje v rôznych veľkostiach častíc. Niekedy sa ešte pred rezaním pneumatiky "obrusujú" a získaný "obrus" vo forme malých hoblín sa podobne ako drvina rôznej veľkosti využíva pri ich následnej finalizácii.
Získaný odpad z kovových kordov a výstuží sa využíva ako druhotná surovina v hutníctve. Odpad z textilných kordov tvorí najmenší podiel. Je však veľmi problematický, keďže jeho aplikačné možnosti sú veľmi obmedzené (napríklad len ako súčasť sendvičov protihlukových prvkov) a ľahko sa dokáže samovznietiť.
Oveľa širšie využitie má samotná gumovú drvina. Okrem samotného spaľovania sú to i rôzne pyrolýzne procesy. Drvinu možno pridávať do asfaltových zmesí pri výstavbe ciest či do gumárenských zmesí. Možná je tiež fyzikálna, mechanická recyklácia spojená najmä s výrobou rôznych plošných výrobkov (dosiek, dlaždíc, pásov, krytín a podobne), zvukovo a tepelne izolačných materiálov či antivibračných materiálov. Drvina (granulát) sa tiež používa na zásyp umelých trávnikov, detské ihriská, ustajňovanie koní a podobne.
Ako je to na Slovensku
Objem odpadu z ojazdených pneumatík na Slovensku presahuje ročne vyše 50 000 ton. Recyklácia odpadu z ojazdených pneumatík je u nás smerovaná najmä na spaľovanie v cementárenských peciach. Časť drviny (granulátu) sa exportuje do zahraničia (aj do Českej republiky) a žiaľ len jeho malá časť sa finalizuje u nás. Rovnako malý ako objem finalizácie drviny je malý
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.