Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odpadové zákony a ich (ne)plnenie

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Našu spoločnosť už dlhší čas sužuje problém pandémie spojenej s Covidom-19, ktorý výrazne zmenil život ľudí i fungovanie štátu. Okrem riešenia a zabezpečovania samozrejmých lekárskych, hygienických a epidemiologických problémov a opatrení prišli i problémy, na ktoré sme neboli dostatočne pripravení. Išlo napríklad o doteraz nepoznaný problém s odpadom spojeným s testovaním, nosením rúšok a respirátorov, či problém so stravovaním na uzavretých „covidových“ oddeleniach v nemocniciach. Otázka ako a v čom zabezpečovať stravu vo výnimočných situáciách sa ešte zvýraznila s utečeneckou krízou, keď bolo potrebné podávať utečencom jedlo a občerstvenie. Vtedy prišli vhod i „zabudnuté“ a už zakázané jednorazové plastové výrobky.

Zákonom č. 430/2021 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa od 1. decembra 2021 zakázalo používanie viacerých jednorazových plastových výrobkov spojených s konzumáciou jedál a nápojov. Okrem iného zákon zakázal používanie jednorazových plastových pohárov, tanierov, misiek, príborov či obalov z expandovaného polystyrénu. Výrobky mali byť nahradené alternatívnymi výrobkami, výrobkami z bio degradovateľných materiálov.
Aj keď sa o príprave tohto zákazu vedelo pomerne dlho, možno predpokladať, že v skladoch výrobcov a distribútorov týchto výrobkov ich ostalo ešte nemalé množstvo. Predzásobené boli pravdepodobne i rôzne stravovacie jednotky. Skladové zásoby po 1. decembri 2021 však zrejme nikto nezlikvidoval, pričom napokon našli ešte svoje využitie. Situácia s Covidom-19 ukázala, že vo výnimočných situáciách by sa mohlo a malo tolerovať akési vedomé porušenie zákona. Počas pandémie boli hospitalizované tisíce pacientov na uzavretých oddeleniach. Pri centrálnej príprave stravy v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach bolo pravdepodobne problematické podávať pacientom na týchto oddeleniach stravu za použitia štandardných riadov a príborov. Problém by zrejme nastal pri dezinfekcii použitých riadov, príborov, pohárov. Tu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.