Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Má veda problém s plastovým odpadom?

Dátum: Rubrika: Trendy

Výskumná skupina vedcov pracujúca v oblasti mikrobiológie prišla s myšlienkou pokúsiť sa zredukovať množstvo plastového odpadu, ktoré ich laboratórium produkuje. Vyvinula tak nový postup práce s plastovým odpadom a zdieľa svoj prístup s nádejou, že ich budú nasledovať aj ďalšie laboratóriá.

Zavedením nových postupov laboratórnej práce vedci z laboratória v škótskom Edinburgu zistili, že sú schopní vyprodukovať oveľa menej plastového odpadu, ako sami očakávali a ušetriť aj značné finančné náklady na jeho chod.
Nahradenie jednorazových plastov
Laboratórium vedené doktorkou Amy Pickeringovou a doktorkou Joanou Alves nahradilo jednorazové plasty opakovane použiteľným vybavením. Ak alternatívy neboli k dispozícii, skupina dekontaminovala a znovu použila plastové zariadenie, ktoré by sa po jednom použití zvyčajne vyhodilo. Ako uviedla doktorka Pickeringová:
"Vedeli sme, že pri výskume používame plasty každý deň, ale až keď sme si našli čas na vyčíslenie tohto odpadu, tak sa jeho použitý objem, pred nami objavil v plnej miere. To skutočne zdôraznilo potrebu zavedenia opat
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.