Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Má cirkulárna ekonomika potenciál využitia vo verejnom obstarávaní? (2.)

Dátum: Rubrika: Trendy

V pokračovaní príspevku o cirkulárnej ekonomike ako súčasti zeleného verejného obstarávania budú predstavené ďalšie skupiny tovarov, v ktorých by sa mala aplikovať cirkulárna ekonomika prostredníctvom nákladov na životný cyklus, so zameraním najmä na potraviny.

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
5.
Textilné výrobky
sú po výrobe potravín, bývaní a doprave štvrtou najzaťažujúcejšou kategóriou na primárne suroviny a vodu a piatou, pokiaľ ide o emisie skleníkových plynov.
1)
Odhaduje sa, že na nové textilné výrobky sa na celom svete recykluje menej ako 1 % všetkých textilných výrobkov.
2)
Textilný priemysel EÚ, ktorý tvoria prevažne malé a stredné podniky, sa začal zotavovať po dlhom období reštrukturalizácie, hoci 60 % hodnoty oblečenia, ktoré sa predáva v EÚ, sa vyrába v krajinách mimo EÚ. Komisia zohľadní zložitosť textilného hodnotového reťazca a v reakcii na tieto výzvy navrhne komplexnú stratégiu EÚ pre textilné výrobky, ktorá bude vychádzať z informácií od priemyselného odvetvia a iných zainteresovaných strán. Stratégia sa zameria na posilnenie priemyselnej konkurencieschopnosti a inovácie v odvetví, podporu trhu EÚ pre udržateľné a obehové textílie vrátane trhu pre opätovné použitie textilu, ako aj na riešenie problematiky tzv. rýchlej módy a podporu nových obchodných modelov. Tieto ciele sa dosiahnu prostredníctvom komplexného súboru opatrení vrátane:
-
uplatňovania nového rámca pre udržateľné výrobky uvedeného v oddiele 2 na textilné výrobky vrátane rozvoja opatrení v oblasti ekodizajnu s cieľom zabezpečiť, aby boli textilné výrobky vhodné pre obehové hospodárstvo, využívania druhotných surovín, zamedzenia prítomnosti nebezpečných chemických látok a posilnenia pozície obchodných a súkromných spotrebiteľov, aby mali možnosť si vybrať udržateľné textílie a získať ľahký prístup k službám opätovného použitia a opravy,
-
zlepšenia obchodného a regulačného prostredia pre udržateľné a obehové textílie v EÚ, najmä poskytovaním stimulov a podpory modelov "produkt ako služba", obehových materiálov a výrobných procesov a zvyšovaním transparentnosti prostredníctvom medzinárodnej spolupráce,
-
poskytovania usmernenia s cieľom dosiahnuť vysokú úroveň triedeného zberu textilného odpadu, ktorý musia členské štáty zabezpečiť do roku 2025,
-
podpory triedenia, opätovného použitia a recyklovania textilu, a to aj prostredníctvom inovácie, podpory priemyselných aplikácií a regulačných opatrení, napríklad rozšírenej zodpovednosti výrobcu.
6.
Stavebníctvo a budovy
- zastavané územia majú výrazný vplyv na mnohé odvetvia hospodárstva, na lokálnu zamestnanosť a kvalitu života. Vyžadujú obrovské množstvo zdrojov a predstavujú približne 50 % všetkých vyťažených materiálov. Stavebníctvo je zodpovedné za viac ako 35 % celkového odpadu vyprodukovaného v EÚ.
3)
Odhaduje sa, že emisie skleníkových plynov z ťažby materiálov, výroby stavebných výrobkov, výstavby a renovácie budov predstavujú 5 - 12 % celkových vnútroštátnych emisií skleníkových plynov.
4)
Vyššia materiálová efektívnosť by mohla ušetriť 80 % týchto emisií.
5)
S cieľom využiť tento potenciál na zvýšenie surovinovej efektívnosti a zníženie vplyvov na klímu Komisia zavedie novú komplexnú stratégiu pre udržateľné zastavané územia. Touto stratégiou sa zabezpečí súdržnosť v príslušných oblastiach politiky ako sú klíma, energetická účinnosť a efektívne využívanie zdrojov, riadenie stavebného odpadu a odpadu z demolácie, prístupnosť, digitalizácia a zručnosti. Budú sa presadzovať zásady obehového hospodárstva počas celého životného cyklu budov, a to:
-
riešením vlastností udržateľnosti stavebných výrobkov v kontexte revízie nariadenia o stave
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.