Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kontajner ako lákadlo na medveďa hnedého

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Dnes už nikoho neprekvapia nezhody v pohľade na tému optimálneho počtu jedincov divej zvery medzi ekológmi a poľovníkmi. Tento článok nemá za cieľ rozsúdiť ich. Prinesie len pohľad na problematiku z možno netypického uhla, a to vplyvu odpadov na správanie sa medveďa hnedého.

Medveď hnedý, lat.
Ursus arctos
, je chráneným druhom živočícha európskeho významu. Patrí medzi pôvodné a prirodzene sa vyskytujúce druhy našej fauny. Za manažment a ochranu medveďa hnedého vo voľnej prírode zodpovedá Ministerstvo životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody SR.
Podľa vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 371/2015 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o odpadoch, v z. n. p.(ďalej len "vyhláška") sa určuje povinnosť zabezpečiť odpad pred prístupom medveďa hnedého na územiach stanovených v prílohe uvádzanej vyhlášky. Momentálne ide o 360 obcí.
1)
Zápach zo zvyškov ľudskej potravy láka medveďa prekonávať prekážky. Stráca plachosť, ohrozuje životy ľudí, hospodárskych zvierat, ničí majetok. Tento jav sa označuje ako synatropizácia.
S cieľom minimalizovať konflikty človeka s touto šelmou Štátna ochrana prírody SR zriadila
Zásahový tím pre medveďa hnedého
. Hlavnou úlohou tohto tímu je predchádzať problémom s medveďom hnedým, vzdelávanie smerom k verejnosti a vytváranie aktivít, ako napríklad odstraňovanie atraktantov (lákadiel). Ide najmä o nezabezpečený komunálny odpad, ktorý medvede vyhľadávaj
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.