Potravinový odpad vzniká vo všetkých hospodárskych odvetviach, pričom potravinársky priemysel nie je výnimkou. Pri spracovaní poľnohospodárskych produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu na finálne potravinárske výrobky sa tiež tvorí odpad. U spracovateľov poľnohospodárskych surovín a výrobcov potravín môže vzniknúť v každej fáze dodávateľského a výrobného reťazca. V závislosti od odvetvia potravinárskeho priemyslu a používaných výrobných postupov predstavuje podiel potravinového odpadu 1 až 10 %.
Redukcia potravinového odpadu v potravinárskom priemysle, samozrejme, zvýši ponuku potravín na trhu, ochráni prírodné zdroje a zmierni klimatické zmeny. Okrem sociálnych a ekologických hľadísk je znižovanie množstva potravinového odpadu dôležité pre udržateľnosť rovnováhy výroby a spotreby potravín, ako aj z dôvodov stúpajúcej inflácie cien potravín a cenového tlaku zo strany obchodných reťazcov. Veľké potravinárske podniky disponujú modernými informačnými technológiami, prostredníctvom ktorých získavajú aktuálne informácie o stave a vývoji na trhu s potravinárskymi výrobkami, ktoré majú vo svojom výrobnom portfóliu. Po vyhodnotení týchto informácií zvažujú možnosti, rozhodujú o výrobe a sledujú hospodárske výsledky výrobných procesov. Prostredníctvom moderných digitálnych nástrojov dokážu identifikovať príčiny nadvýroby, prekážky a neúspechy pri znižovaní množstva potravinárskeho odpadu. Jednu z ciest znižovania objemu potravinového odpadu predstavuje predlžovanie lehôt trvanlivosti potravín, čím sa dodávateľský reťazec stáva odolnejším a rastie spokojnosť spotrebiteľov požadujúcich čerstvé a chutné potraviny. Obavy z chorôb, ktoré majú pôvod v pokazených potravinách (napr. salmonela, stafylokoky, E. coli), a uplynutie lehôt trvanlivosti potravín sú hlavnými dôvodmi vyhadzovania potravinových výrobkov do odpadkových košov. Pre potravinársky priemysel sú dlhšie lehoty trvanlivosti poistením pred rizikom skazenia a znečistenia potravinárskych produktov. Predlžovanie čerstvosti potravín zvyšuje vernosť zákazníkov ku značke výrobcu. Inovácie v technológiách balenia, obalových materiáloch a spôsoboch skladovania výrazne predĺžili trvanlivosť potravinárskych výrobkov, zvýšili kvalitu, mieru zdravotnej bezpečnosti a prispeli k zníženiu množstva potravinového odpadu.
Pre minimalizovanie potravinového odpadu v potravinárskom priemysle musí každý výrobca pozorne preskúmať jednotlivé výrobné etapy začínajúc od získania poľnohospodárskej suroviny až po finálnu výrobu. Preskúmaním etáp výroby sa zistí, kde prichádza k rozliatiu alebo skazeniu surovín, k nezrovnalostiam v hmotnostiach a podobne. Pre znižovanie objemu potravinového odpadu v spracovateľskom priemysle sa v posledných rokoch využívajú poľnohospodárske produkty bez ohľadu na ich veľkosť alebo tvar, pokiaľ nevykazujú známky skazenia alebo zníženia nutričných hodnôt. Obstarávanie surovín pre výrobu musí byť optimalizované, aby sa predchádzalo tvorbe nadmerných zásob. Výrobcovia potravín začali vo väčšej miere ponúkať veľkostné alternatívy balení potravín vhodné pre domácnosti viacčlenných rodín a pre jednotlivcov.
V EÚ-27 sa ročne nespotrebuje približne 58 mil. ton potravín, čo predstavu