Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmeny v účtovníctve a výkazníctve štátnej správy a samosprávy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

K 1. januáru 2010 nadobudli účinnosť legislatívne zmeny v predpisoch, vzťahujúcich sa na štátnu správu a samosprávu, ktoré upravujú účtovníctvo (postupy účtovania), individuálnu účtovnú závierku, konsolidovanú účtovnú závierku a finančné výkazníctvo. Tieto zmeny sa dotýkajú štátnych rozpočtových organizácií, štátnych príspevkových organizácií, rozpočtových organizácií zriadených obcami, rozpočtových organizácií zriadených vyššími územnými celkami, príspevkových organizácií zriadených obcami, príspevkových organizácií zriadených vyššími územnými celkami, obcí a vyšších územných celkov.

POSTUPY ÚČTOVANIA

Základný právny predpis

Opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení opatrenia č. MF/25189/2008-311 (ďalej len „Postupy účtovania“).

Novelizácia účinná od 1 .1 .2010

Opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 9. decembra 2009 č. MF/24240/2009-31, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení opatrenia č. MF/25189/2008-311.

Opatrenie č. MF/24240/2009-31 bolo uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 15/2009. Úplné znenie postupov účtovania je zverejnené na webovej stránke Ministerstva financií Slovenskej republiky www.finance.gov.sk v časti štátne výkazníctvo.

Obsah novelizácie:

  • Úprava formulácie v § 2 ods. 2, týkajúcej sa nehnuteľnosti obstaranej na základe zmluvy, kedy nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva do nadobudnutia vlastníctva povolením vkladu do katastra nehnuteľností. Z vecného hľadiska sa nemení postup účtovania, iba sa upravuje formulácia ustanovenia.

Príklad účtovania na obstaranie budovy kúpou:

P.č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Obstaranie - kúpa budovy (kúpna zmluva)

042

321

2.

Zaradenie budovy do používania na základe protokolu o zaradení do používania

021

042

3.

V prípade, ak nebude vklad do katastra nehnuteľností povolený, účtuje sa zníženie majetku a zníženie záväzku voči dodávateľovi

321

021

  • Upravuje sa postup účtovania transferov sprehľadnením súvzťažností týkajúcich sa štátnej správy v § 19.
  • Upravuje sa v § 19 zúčtovanie bežného nevyčerpaného a neodvedeného transferu z predchádzajúceho obdobia (v účtovných jednotkách, ktorým to umožňujú rozpočtové pravidlá), a to na ťarchu účtu 355 – Zúčtovanie transferov rozpočtu obce a vyššieho územného celku súvzťažne s účtom  691 – Výnosy z bežných transferov z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku rozpočtových o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály