Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Združovanie prostriedkov v príspevkových organizáciách

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V súčasnosti platná právna úprava umožňuje príspevkovým organizáciám združovať prostriedky. Oprávnenie príspevkových organizácií združovať prostriedky je legislatívne upravené v § 27 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Citované ustanovenie zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy:

a) Určuje podmienky združovania prostriedkov

  • združením prostriedkov nesmie vzniknúť iná právnická osoba,
  • prostriedky sa združia na základe zmluvy o združení,
  • združené prostriedky sa vedú na samostatnom účte.

b) Vymedzuje povinnosti príspevkových organizácií

  • uskutočňovať platby podľa uzavretej zmluvy o združení len zo zdrojov, ktoré sú oprávnené použiť na činnosť, ktorá je predmetom tejto zmluvy,
  • dohodnúť v zmluve o združení podiel na majetku získanom spoločnou činnosťou zodpovedajúci výške nimi vložených prostriedkov (to platí aj pre prípad rozpustenia združenia).

Príspevková organizácia (ďalej len „PO“) pri združovaní prostriedkov a pri uzatvorení zmluvy o združení postupuje podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) v spojitosti so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Občiansky zákonník určuje podmienky združenia v § 829 až § 841. Združenie charakterizuje ako činnosť na dosiahnutie dojednaného účelu spôsobom určeným v zmluve o združení. Za účelom dosiahnutia dojednaného účelu sa združí niekoľko právnických osôb. Takto vzniknuté združenie nemá spôsobilosť na práva a povinnosti, z čoho vyplýva, že združenie nemôže byť právnickou osobou.

Združenie sa realizuje na základe zmluvného vzťahu (zmluvy o združení), ktorého účastníkmi sú dve alebo niekoľko právnických osôb. Podľa zmluvy o združení účastníci združenia môžu byť povinní poskytnúť na účely združenia nielen finančné prostriedky, ale aj veci. Ak zmluva o združení neurčuje ich výšku, predpokladajú sa rovnaké účastnícke podiely. Majetkové hodnoty je účastník združenia povinný poskytnúť v dobe určenej v zmluve o združení, inak bez zbytočného odkladu po uzavretí tejto zmluvy.

Poskytnuté peniaze alebo iné veci určené podľa druhu sú v spoluvlastníctve všetkých účastníkov v pomere k ich výške, a to oznámením o ich oddelení od ostatného majetku účastníka alebo odovzdaním poverenému účastníkovi. Veci jednotlivo určené sú v bezplatnom užívaní všetkých účastníkov. Pokiaľ nie je poverený niektorý účastník správou majetku, nakladá s ním za účelom dosiahnutia účelu zmluvy účastník, ktorý ho poskytol; je však povinný oddeliť ich od ostatného svojho majetku dohodnutým spôsobom alebo spôsobom, ktorý oznámi ostatným účastníkom zmluvy o združení.

♣ Otázka č. 1:
Aké podstatné náležitosti má obsahovať zmluva o združení?

Zmluva o združení (ďalej len „zmluva“) by mala obsahovať

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály