Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Základné práva príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V minulom príspevku sme sa venovali povinnostiam príspevkových organizácií, v aktuálnom príspevku sa budeme zaoberať jej právami, ktoré sú rovnako ako povinnosti vymedzené v § 24 a § 26 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“).

Príspevková organizácia (PO):

  • môže použiť kapitálové výdavky na technické zhodnotenie prenajatého majetku alebo majetku vo výpožičke, ak doba nájmu alebo výpožičky trvá aspoň štyri roky od vynaloženia takéhoto výdavku,
  • môže použiť prostriedky svojho rozpočtu na platenie členského príspevku len so súhlasom zriaďovateľa,
  • môže uzatvárať zmluvu o nájme veci s právom kúpy prenajatej veci, ak nájomné bude uhrádzať z vlastných zdrojov alebo z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu určených na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie; zmluvu môže uzatvoriť len po vyhodnotení ponúk najmenej troch nezávislých uchádzačov.

Oprávnenie PO vykonávať technické zhodnotenie prenajatého majetku alebo majetku vo výpožičke

PO ako nájomca alebo vypožičiavateľ môže použiť kapitálové výdavky na technické zhodnotenie prenajatého majetku alebo majetku vo výpožičke, ak doba nájmu alebo výpožičky trvá aspoň štyri roky od vynaloženia takéhoto výdavku. V tejto súvislosti treba ale upozorniť, že PO je subjekt, ktorý hospodári s verejnými prostriedkami a pri ich používaní je povinný zachovávať hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť ich použitia. Z uvedeného dôvodu treba vždy zvážiť použitie verejných prostriedkov na investície do cudzieho majetku, a tak je PO povinná dodržať minimálne lehotu štyroch rokov trvania nájmu alebo výpožičky od použitia verejných prostriedkov na zhodnotenie majetku v nájme alebo výpožičke.

Podľa § 720 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. nájom a podnájom nebytových priestorov upravuje osobitný zákon, ktorým je zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v z. n. p. Tento zákon upravuje náležitosti nájomnej zmluvy a keďže nájomné zmluvy majú obvykle zakotvenú povinnosť užívateľa vykonávať zmeny na predmete užívania len so súhlasom prenajímateľa, je dôležité, aby si PO tento súhlas vyžiadali pred vykonávaním technického zhodnotenia majetku v ich užívaní.

Otázka č. 1:
PO ako nájomca použila finančné prostriedky zriaďovateľa na technické zhodnotenie budovy v ktorej má umiestnenú svoju prevádzku; budovu má PO v nájme na základe nájomnej zmluvy na dobu 10 rokov. Ako postupuje PO ako nájomca pri účtovaní technického zhodnotenia?

PO ako nájomca účtuje technické zhodnotenie vykonané na dlhodobom hmotnom majetku, ktorý má v nájme a ktoré odpisuje, za podmienok ustanovených v osobitnom predpise (zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „zákon o dani z príjmov“) v účtovej triede 0 – Dlhodobý majetok. Náklady vynaložené na technické zhodnotenie dlhodobého hmotného majetku, ktorý má účtovná jednotka v nájme alebo bude mať v nájme na základe písomnej zmluvy a toto technické zhodnotenie sa bude odpisovať, účtuje na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku.

P. č. Text účtovného prípadu MD D
1. Faktúra od dodávateľa za vykonané technické zhodnotenie budovy 042 321
2. Úhrada faktúry od dodávateľa za vykonané technické zhodnotenie budovy z bankového účtu 321 221

Legenda: účty 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku, 221 – Bankové účty, 321 – Dodávatelia.

***

Otázka č. 2:
PO ako nájomca použila finančné prostriedky na technické zhodnotenie budovy, ktorú mala v nájme na dobu 10 rokov. PO toto technické zhodnotenie odpisovala podľa dohody s prenajímateľom. Ako postupuje PO pri účtovaní technického zhodnotenia po uplynutí dojednanej doby nájmu (10 rokov) a ukončení nájomnej zmluvy?

Pri účtovaní technického zhodnotenia odpisovaného PO ako nájomcom podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon o dani z príjmov, sa pri ukončení nájomnej zmluvy účtuje zostatková cena technického zhodnotenia na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku a v pr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály