Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Úrok z omeškania a miestne dane

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako vyrubí obec úrok z omeškania, ak za oneskorené úhrady splátok dane z nehnuteľností je vypočítaný úrok z omeškania vo výške 2,10 €, za oneskorené zaplatenie dane za psa je úrok vo výške 1,20 € a za oneskorené úhrady splátok poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je úrok z omeškania vo výške 1,00 €? Obec vyrubuje spoločné rozhodnutie na daň z nehnuteľností a na daň za psa: úrok z omeškania je 2,10 + 1,20 = 3,30 €? Obec vyrubuje rozhodnutie na poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady: úrok z omeškania je vo výške 1,00 € (v úhrne do 3 € sa nevyrubuje). Ako vyrubí obec úrok z omeškania: jedným rozhodnutím alebo osobitne za každý druh dane alebo rozhodnutím za daň z nehnuteľností a dane za psa a osobitne rozhodnutím za komunálny odpad a drobný stavebný odpad?

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) upravuje druhy miestnych daní uvedené v § 2 ods. 1 a 2 zákona o miestnych daniach.

Podľa § 63 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnený niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) možno daňovníkovi priznávať práva a ukladať povinnosti len rozhodnutím.

Rozhodnutie musí vychádzať zo stavu zisteného v daňovom konaní, musí obsahovať náležitosti ustanovené daňovým poriadkom a musí byť vydané príslušným orgánom, ak daňový poriadok alebo osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je v tomto prípade, keďže ide o miestne dane, práve zákon o miestnych daniach a správcom dane je obec, ktorá rozhodnutia o vyrubení miest

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály