Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Správa dane z nehnuteľností na rok 2013 po novelách zákona

Dátum: Rubrika: Správa daní

Daň z nehnuteľnosti je miestna daň, ktorej zavedenie a vyberanie upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Správu dane z nehnuteľností vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. Podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) správou daní sa rozumie postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane, ako aj ďalšie činnosti vyplývajúce z daňového poriadku a zákona o miestnych daniach.

Pri správe daní sa postupuje v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, chránia sa záujmy štátu a obcí, a dbá sa na zachovávanie práv a právom chránených záujmov daňovníkov, ale aj ostatných osôb, ktoré sa zúčastňujú daňového konania.

Daňovým konaním sa rozumie konanie, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach všetkých daňovníkov. Pri uplatňovaní osobitných predpisov pri správe daní sa berie do úvahy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti, ktorá je rozhodujúca prevyrubenie alebovybratie dane.

Správca dane postupuje pri správe daní v úzkej súčinnosti s jednotlivými daňovníkmi, ale aj inými osobami a má im poskytovať poučenie o ich procesných právach a povinnostiach. Správca dane má povinnosť sa zaoberať každou vecou, ktorá je predmetom správy daní, má ju vybaviť bezodkladne a bez prieťahov a má taktiež použiť najvhodnejšie prostriedky, ktoré vedú k správnemu určeniu, vyrubeniu a vybratiu dane.

Podľa daňového poriadku všetci daňovníci majú pri správe daní rovnaké práva a povinnosti. Právom, ale aj povinnosťou daňovníkov a iných osôb zúčastnených na správe daní je úzko spolupracovať so správcom dane.

Zavedenie a vyberanie dane

Podľa § 98 zákona o ­miestnych daniach obec môže daň z ne­hnuteľností na území svojej obce zaviesť, zrušiť, zmeniť sadzby dane, zmeniť hodnotu pôdy alebo pozemkov, určiť oslobodenie alebo zníženie dane, zmeniť vekovú hranicu občanov len k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia.

Na príslušné zdaňovacie obdobie sa táto daň daňovníkmi priznáva a obcou vyberá vtedy, ak ju obec zaviedla všeobecne záväzným nariadením (VZN), ktoré je rozhodujúce. Zavedenie a vyberanie tejto dane obcou nie je povinné, ale zákonom určené len na princípe dobrovoľnosti.

Obce nemusia prijímať každoročne VZN. Ak obec VZN zaviedla miestne dane na rok 2012 alebo ešte v neskorších predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach a nariadenie je platné aj na rok 2013, mohla vydať doplnok k tomuto nariadeniu, ak oproti roku 2012 alebo predchádzajúcim zdaňovacím obdobiam menila napríklad sadzby dane z ne­hnuteľnosti, pri pozemkoch hodnoty tých pozemkov, na úpravu ktorých je splnomocnená zákonom o miestnych daniach, oslobodenia od dane a iné skutočnosti, na úpravu ktorých je splnomocnená, alebo mohla vydať nové VZN účinné k 1. januáru 2013, ktorým reaguje aj na zmeny zákona o miestnych daniach súvisiace s prijatými novelami zákona.

Ak táto daň nie je VZN platným na rok 2013 zavedená, obec ju nemôže vyberať.

Zmeny zákona

Od 1. decembra 2012 nadobudli účinnosť zákon č. 460/2011 Z. z. a zákon č. 286/2012 Z. z., ktoré novelizujú zákon o miestnych daniach.

Novelami zákona o miestnych daniach platnými na rok 2013 sa zákon menil a dopĺňal tak, že pri dani z nehnuteľností a iných miestnych daniach sa:

  • odstránili rôzne oznamovacie a ohlasovacie povinnosti,
  • zaviedlo jedno spoločné priznanie k miestnym daniam, ktoré majú ročné zdaňovacie obdobie,
  • zaviedlo čiastkové daňové priznanie,
  • ustanovilo jedno rozhodnutie o vyrubení miestnych daní, ktoré majú ročné zdaňovacie obdobie,
  • zoskupili druhy pozemkov podliehajúcich dani z pozemkov do piatich skupín,
  • zaviedlo postupne znižovanie rozdielu medzi najnižšou a najvyššou sadzbou dane zo stavieb a dane z bytov za byt zo 40-násobku na 10-násobok,
  • ustanovilo nové vymedzenie jednotlivej časti obce.

Spoločné priznanie pre štyri druhy daní na rok 2013

Miestne dane priznávané v daňovom priznaní slúžia príslušnému správcovi dane pre určenie daňovej povinnosti jednotlivým daňovní­kom, ale niektoré údaje uvedené v priznaní sa môžu použiť aj pri iných dôležitých úkonoch vykonávaných pri správe týchto daní a v daňovom konaní, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach daňovníkov.

Za tie miestne dane, ktoré majú ročné zdaňovacie obdobie, sa od roku 2013 ustanovilo jedno spoločné priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje za účelom zníženia počtu podávaných priznaní daňovníkmi príslušnému správcovi dane, ktoré na rok 2013 nepodávajú všetci daňovníci.

Zavedením spoločného priznania k miestnym daniam sa zrušila povinnosť pre daňovníkov vypočítavať sumu dane v daňovom priznaní najmä z dôvodu, že niektorí daňovníci nemajú vždy k dispozícii VZN obcí o miestnych daniach, z ktorých by zistili sadzby dane pre príslušnú daň určené konkrétnou obcou na zdaňovacie obdobie. V spoločnom priznaní daňovník okrem identifikačných údajov uvá

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály