Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Príspevkové organizácie – subjekty verejnej správy (1)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Podľa zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z.n.p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“) príspevkové organizácie (PO) ako subjekty verejnej správy sú právnické osoby zapísané v registri organizácií vedenom Štatistickým úradom Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu (§ 19 až 21 zákona č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v z.n.p.)  a zaradené vo verejnej správe v súlade s jednotnou metodikou platnou pre Európsku úniu, a to

  • v ústrednej správe,
  • v územnej samospráve,
  • vo fondoch sociálneho poistenia a fondoch zdravotného poistenia;

v ústrednej správe sa vykazujú štátne PO, v územnej samospráve sa vykazujú obcou a vyšším územným celkom zriadené  PO.

PO zriadená obcou je  právnická osoba obce, zriadená na plnenie úloh obce vyplývajúcich z osobitných predpisov; nemožno ju zriadiť na výkon rozhodovacích právomocí, ktoré pre obec vyplývajú z osobitných predpisov.

PO ako právnická osoba je  spôsobilá na právne úkony  a môže vo vlastnom mene nadobúdať práva a zaväzovať sa odo dňa svojho zriadenia; právnu subjektivitu získava právnym aktom – rozhodnutím o zriadení, a to dňom uvedeným v rozhodnutí zriaďovateľa o zriadení PO.

V obci oprávneným orgánom, ktorý má kompetenciu rozhodnúť o  zriadení PO je obecné zastupiteľstvo.  Obecné zastupiteľstvo rokuje vždy v zbore a svoje rozhodnutia prijíma formou uznesení. Z uvedeného dôvodu rozhodnutie zriaďovateľa – obce o zriadení PO bude formou prijatia uznesenia obecného zastupiteľstva.

V uznesení by malo byť stanovené najmä

  • názov, sídlo a identifikačné číslo PO, ktorú obec zriaďuje
  • dátum zriadenia PO a doba, na ktorú sa PO zriaďuje,
  • forma hospodárenia.

Zriaďovateľ vydá o zriadení PO zriaďovaciu listinu. Zriaďovacia listina PO obsahuje

  • označenie zriaďovateľa,
  • názov PO vylučujúci možnosť zámeny s názvom iných právnických osôb, jej sídlo a identifikačné číslo,
  • formu hospodárenia,
  • dátum zriadenia PO,
  • vymedzenie predmetu činnosti,
  • označenie štatutárneho orgánu,
  • vecné a finančné vymedzenie majetku, ktorý PO spravuje,
  • určenie doby, na ktorú sa PO zriaďuje.

PO, ktorú obec zriadila, hospodári s majetkom obce, ktorý jej obec zverila do správy podľa príslušných ustanovení zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p.; tento majetok musí  mať PO vymedzený vo svojej zriaďovateľskej listine a to vo vecnej aj finančnej podobe.

Majetok obce tvoria nehnuteľné veci a hnuteľné veci vrátane finančných prostriedkov, ako aj pohľadávky a iné majetkové práva, ktoré sú vo vlastníctve obce alebo ktoré nadobudne obec do vlastníctva prechodom z majetku Slovenskej republiky alebo vlastnou činnosťou.

PO je správcom majetku obce; pod správou majetku obce rozumieme súhrn oprávnení a povinností správcu k tej časti majetku, ktorú im obec zverila do správy alebo ktorú správca nadobudol vlastnou činnosťou. PO ako správca majetku nemôže nadobudnúť majetok do svojho vlastníctva; majetok, ktorý  nadobúda, je vlastníctvom obce.

Správa majetku obce vzniká

  • zverením majetku obce do správy správcu,
  • prevodom správy majetku obce,
  • nadobudnutím majetku do vlastníctva obce vlastnou činnosťou správcu.

***

♦ Príklad č. 1:

Obec zriadila „Technické služby mesta“ ako svoju príspevkovú organizáciu. Obecné zastupiteľstvo svojím  uznesením rozhodlo o jej zriadení k 1.1.2011. Obecné zastupiteľstvo ďalej svojím  uznesením rozhodlo o vydaní zriaďovacej listiny PO a o zverení majetku obce do správy tejto PO ku dňu jej zriadenia.  Obec ku dňu zriadenia PO odovzdala „Protokolom o odovzdaní a prevzatí majetku“ majetok, ktorý bude mať táto PO v správe a s ktorým bude  hospodáriť. Tento majetok musí mať  PO uvedený aj vo svojej zriaďovacej listine a to vo vecnom a finančnom vyjadrení.

Príklad uznesenia obecného zastupiteľstva:

Obecné zastupiteľstvo v ..... v súlade s § 11 ods. 4 písm. a) zákona č. 369/1990 Zb.  o obecnom zriadení  v z.n.p. a § 9 zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z.n.p. súhlasí so zverením majetku obce do správy príspevkovej organizácie - Technické služby mesta so sídlom ......, identifikačné číslo ...... podľa „Protokolu o zverení majetku obce do správy“, ktorý tvorí prílohu tohto uznesenia.

Príklad účtovania – PO je zverená už odpisovaná budova s pozemkom obstaraná z prostriedkov zriaďovateľa - obce:

P. č.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály