Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (6. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo Zo seriálu: Právne postavenie a platové pomery starostov obcí

V šiestej časti seriálu vám prinášame podrobné informácie z oblasti stravovania, sociálneho fondu a cestovných náhrad, ale dočítate sa aj o tom, či starosta má nárok na doplnkové dôchodkové sporenie.

Stravovanie, sociálny fond, cestovné náhrady

Dňa 1. 1. 2016 nadobudla účinnosť novela č. 377/2015 Z. z. zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len „zákon o právnom postavení starostov“), v zmysle ktorej sa starosta počas výkonu funkcie na účely tvorby a použitia sociálneho fondu a na účely zabezpečovania stravovania a prispievania na stravovanie posudzuje ako zamestnanec v pracovnom pomere. Na základe schválených legislatívnych zmien sa starostovi od 1. 1. 2016 priznalo obdobné postavenie ako zamestnancovi vykonávajúceho prácu vo verejnom záujme, keďže súčasná právna úprava mu zakladá právny nárok na zabezpečenie stravovania a prispievania na stravovanie a právny nárok na účasť na sociálnej politike zamestnávateľa realizovanej prostredníctvom sociálneho fondu.

Zabezpečenie stravovania zamestnancov upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) a tvorbu sociálneho fondu vrátane jeho čerpania upravujú ustanovenia zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov v z. n. p. V súlade so Zákonníkom práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať stravovanie zamestnancov podávaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny (výkon práce dlhší ako 4 hod.) vo vlastnom stravovacom zariadení alebo prostredníctvom právnickej osoby (príp. fyzickej osoby), ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Minimálna suma stravovacej poukážky je od 1. 7. 2019 vo výške 3,83 €. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo vo výške 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 – 12 hodín, t. j. od 1. 7. 2019 najviac vo výške 2,81 €.

V dôsledku legislatívnych zmien účinných od 1. 1. 2016 sa možnosť rozšírenia okruhu fyzických osôb aj o starostov, ktorým zamestnávateľ (obec) zabezpečí stravovanie, zmenila na zákonom ustanovenú povinnosť obce. Starosta obce má nárok na príspevok na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, v súčasnosti ide o príspevok najviac vo výške 2,81 €. Okrem nároku na príspevok zamestná­vateľa na stravovanie má starosta nárok (od 1. 1. 2016) aj na príspevok na stravovanie poskytovaný zo sociálneho fondu. Vzhľadom na to, že v súlade s § 2 ods. 3 zákona o právnom postavení starostov „... sa starosta počas výkonu funkcie posudzuje ako zamestnanec v pracovnom pomere aj na účely tvorby sociálneho fondu“, do základu na tvorbu sociálneho fondu sa započíta aj úhrn platov starostu poskytnutých za výkon jeho funkcie.

Zároveň si dovoľujeme poznamenať, že vykonávanie funkcie starostu naďalej nemá charakter postavenia zamestnanca vykonávajúceho pre zamestnávateľa závislú prácu. Ide o výkon verejnej funkcie, ktorú sa rozhodol vykonávať „dobrovoľne“. V tom spočíva aj jeho osobitosť. Cieľom schválených zmien je síce zrovnoprávnenie postavenia starostov obcí s ostatnými zamestnancami obce, ale len v určitých oblastiach, t. j. na účely dovolenky, stravovania, tvorby a použitia sociálneho fondu. Dochádza tak k vzniku akéhosi „hybridu“, keď sa časť pracovných podmienok (možno konštatovať len tých „výhodných“) zamestnanca vykonávajúceho pre obec prácu vo verejnom záujme vzťahuje aj na starostu, a časť nie.

♦ Príklad č. 1:

Obec zabezpečuje stravovanie svo­jim zamestnancom prostredníctvom stravovacích poukážok v nominálnej hodnote 4,20 €. Na každé jedlo (na jednu stravovaciu poukážku) sa poskytuje príspevok na stravovanie z rozpočtu obce vo výške 2,81 €, príspevok zo sociálneho fondu vo výške 1,10 € a sumou 0,29 € si prispievajú zamestnanci obce. Má starosta obce tiež nárok na zabezpečenie stravovania v zm

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály