Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pravidlá zostavovania rozpočtu príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V minulom príspevku sme sa venovali hospodáreniu príspevkových organizácií (PO), základným pravidlám hospodárenia (pravidlo 50 %) a účtovaniu príspevkov v PO. V tomto príspevku sa zameriam na pravidlá zostavovania rozpočtu nákladov, výnosov a výsledku hospodárenia PO.

Rozpočet nákladov, výnosov a výsledku hospodárenia PO

PO hospodári podľa svojho rozpočtu nákladov, výnosov a výsledku hospodárenia. PO svoje prevádzkové náklady, ako aj náklady na opravy a údržbu majetku, ktorý má v správe od svojho zriaďovateľa, uhrádza prednostne zo svojich výnosov, t. j. z vlastných zdrojov. PO je povinná dosahovať výnosy určené svojím rozpočtom.

Účtovanie nákladov a výnosov v PO

PO svoje náklady a výnosy účtuje v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom (naopak svoje výdavky a príjmy účtuje vždy v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasu).

Aj v prípade PO platí, že podľa § 7 ods. 5 zákona č. 431/2002 Z. z.  o účtovníctve v z. n. p. účtovná jednotka účtuje majetok a záväzky, náklady a výnosy, výdavky a príjmy v účtovných knihách a zobrazuje ich v účtovnej závierke samostatne bez ich vzájomného započítania.

Zásady účtovania nákladov a výnosov:

  • náklady a výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia,
  • opravy nevýznamných nákladov a nevýznamných výnosov minulých účtovných období sa účtujú ako účtovné prípady bežného účtovného obdobia na príslušných účtoch nákladov alebo výnosov,
  • významné sumy opráv nákladov a výnosov minulých účtovných období sa účtujú na účet 428 – Nevysporiadaný výsledok hospodárenia minulých rokov,
  • náhrady vynaložených nákladov minulých účtovných období sa účtujú do výnosov bežného účtovného obdobia,
  • náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako náklady budúcich období a výdavky budúcich období,
  • výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako výnosy budúcich období a príjmy budúcich období,
  • náklady a výnosy sa účtujú na príslušných účtoch nákladových druhov a výnosových položiek časovo rozlíšené; kritériom pre účtovanie účtovných prípadov časového rozlíšenia je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a je určené obdobie, ktorého sa týkajú.

Náklady PO sa účtujú na účtoch účtovej triedy 5 – Náklady, v tejto triede sa účtujú prvotné náklady alebo druhotné náklady. Náklady PO sa účtujú na jednotlivé účty tejto účtovej triedy narastajúcim spôsobom od začiatku účtovného obdobia časovo rozlíšené.

Výnosy PO sa účtujú na účtoch účtovej triedy 6 – Výnosy, v tejto triede sa účtujú výnosy narastajúcim spôsobom od začiatku účtovného obdobia. Prvotné výnosy sa v tejto účtovej triede účtujú časovo rozlíšené.

♦ Príklad č. 1:

Účtovanie niektorých nákladov v PO:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Spotreba materiálu (kancelárskych potrieb, čistiacich prostriedkov a pod.) – spôsob A účtovania zásob

501

112

2.

Nákup materiálu v hotovosti – spôsob B účtovania zásob

501

211

3.

Nákup materiálu na faktúru – spôsob B účtovania zásob

501

321

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály