Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pravidlá financovania výdavkov na opravu, údržbu a udržiavacie práce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V tomto príspevku sa budem venovať pravidlám financovania výdavkov na opravu, údržbu a udržiavacie práce v obciach a v obecných rozpočtových a príspevkových organizáciách (ďalej len „ROPO“).

Definíciu pojmov „oprava, údržba a udržiavacie práce“ nájdeme predovšetkým v týchto právnych predpisoch:

  • zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“),
  • zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“),
  • opatrenie Ministerstva financií SR z 13. decembra 2007 č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“),
  • opatrenie Ministerstva financií SR zo 16. decembra 2002 č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“),
  • metodické usmernenie Ministerstva financií SR k opatreniu č. MF/010175/2004-42 a vysvetlivky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie v z. n. p. (ďalej len metodické usmernenie MF SR “).

Podľa Občianskeho zákonníka (§ 652 ods. 2) opravou veci je činnosť, ktorou sa najmä odstraňujú vady veci, následky jej poškodenia alebo účinky jej opotrebenia. Úpravou veci je činnosť, ktorou sa najmä mení povrch vecí alebo jej vlastností.

Stavebný zákon (§139b ods. 15) bežné udržiavacie práce definuje ako:

  • opravy fasády, opravy a výmena strešnej krytiny alebo povrchu plochých striech, výmena odkvapových žľabov a odtokových zvodov, opravy oplotenia a výmena jeho častí, ak sa tým nemení jeho trasa,
  • opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí,
  • údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho súčastí, ak sa tým zásadne nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov,
  • výmena zriaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň,
  • maliarske a natieračské práce.

V Postupoch účtovania v JÚ a PÚ je oprava definovaná ako odstránenie čiastočného fyzického opotrebenia alebo poškodenia majetku za účelom jeho uvedenia do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu, pričom uvedením do prevádzkyschopného stavu sa rozumie vykonanie opravy aj s použitím iných než pôvodných materiálov, náhradných dielcov, súčastí alebo technológií, ak nedôjde k zmene technických parametrov alebo zvýšeniu výkonnosti majetku a ani k zmene účelu použitia. Udržiavacími prácami sa rozumie spomaľovanie fyzického opotrebenia, predchádzanie jeho následkom a odstraňovanie drobnejších nedostatkov.

Podľa metodického usmernenia MF SR sa udržiavaním majetku spomaľuje jeho fyzické opotrebenie, predchádza sa jeho následkom a odstraňujú sa drobnejšie nedostatky. Opravami sa odstraňuje čiastočné fyzické opotrebenie alebo poškodenie majetku za účelom uvedenia do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu. Opravou sa majetok uvedie do pôvodného stavu, v akom sa nachádzal v čase jeho obstarania, zamedzuje sa vzniku poškodenia, zabezpečuje sa plynulosť a bezpečnosť používania majetku, a to aj napriek zabudovaniu kvalitatívne nových prvkov, ktoré však neovplyvňujú výkonnosť a spôsob využitia majetku.

Výdavky na opravu, údržbu a udržiavacie práce

Obce a ROPO sa vo svojej praxi často stretávajú s problémom správneho posúdenia rozpočtových výdavkov z hľadiska ich vecného vymedzenia a ich správneho zatriedenia podľa rozpočtovej klasifikácie. Pri financovaní opráv, údržby a udržiavacích prác ide predovšetkým o správne vymedzenie a zadefinovanie týchto prác, na základe čoho sa následne vykoná posúdenie charakteru výdavkov, t. j. či ide o výdavky kapitálového alebo bežného rozpočtu.

Výdavky na opravu, údržbu a udržiavacie práce sú vždy bežnými výdavkami. Vecné vymedzenie bežných výdavkov obsahuje ekonomická klasifikácia, ktorú spolu s druhovou a organizačnou klasifikáciou ustanovuje opatrenie MF SR č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v z. n. p.

Ministerstvo financií SR pre jednotné uplatnenie ekonomickej rozpočtovej klasifikácie vydalo metodické usmernenie k opatreniu č. MF/010175/2004-42 a vysvetlivky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie v znení šiestich dodatkov, zverejnených vo Finančných spravodajcoch (FS); dodatok č. 1 (FS č. 9/2005), dodatok č. 2 (FS č. 3/2006), dodatok č. 3 (FS č. 10/2006), dodatok č. 4 (FS č. 11/2007), dodatok č. 5 (FS č. 5/2008) a dodatok č. 6 (FS č. 6/2009).

Podľa uvedeného opatrenia a následného usmernenia MF SR sa v subjektoch verejnej správy jednotne určujú a triedia príjmy a výdavky vrátane ich vecného vymedzenia.

Ekonomická klasifikácia výdavkov na opravu, údržbu a udržiavacie práce

Výdavky na opravu, údržbu a udržiavacie práce sú vždy bežnými výdavkami a podľa ekonomickej klasifikácie sú zatriedené do kategórie 630 Tovary a služby, položky 635 Rutinná a štandardná údržba. V rámci tejto položky ide vždy o výdavky na opravu a údržbu vykonávané dodávateľskými subjektmi, ktorými sa zabezpečuje bežné fungovanie majetku obcí a ROPO (napr. budov, prevádzkového zariadenia, kancelárskeho vybavenia, softvéru), s výnimkou opráv a údržby dopravných prostriedkov, ktoré sa klasifikujú pod položku 634 – Dopravné.

V rámci položky 635 Rutinná a štandardná údržba sa výdavky na opravu, údržbu a udržiavacie práce klasifikujú do podpoložiek, v praxi obcí a ROPO sa používajú nasledujúce podpoložky:

  • 635001 Interiérového vybavenia
  • 635002 Výpočtovej techniky
  • 635003 Telekomunikačnej techniky
  • 635004 Prevádzkových strojov, prístrojov, zariadení, techniky a náradia
  • 635005 Špeciálnych strojov, prístrojov, zariadení, techniky a náradia
  • 635006 Budov, objektov alebo ich častí
  • 635007 Pracovných odevov, obuvi a pracovných pomôcok
  • 635008 Kníh, učebných pomôcok a kompenzačných pomôcok
  • 635009 Softvéru
  • 635010 Komunikačnej infraštruktúry

♦ Príklad č. 1:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály