Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Povinnosti príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V sérii článkov určených príspevkovým organizáciám sme sa venovali základným pravidlám hospodárenia, pravidlám zostavovania rozpočtu nákladov, výnosov a výsledku hospodárenia. V tejto časti pokračujeme definovaním ich povinností.

V sérii článkov určených príspevkovým organizáciám sme sa venovali základným pravidlám hospodárenia, pravidlám zostavovania rozpočtu nákladov, výnosov a výsledku hospodárenia. V tejto časti pokračujeme definovaním ich povinností.

Práva a povinnosti PO sú vymedzené v § 24 a § 26 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n .p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“).

Príspevková organizácia:

  • je povinná dosahovať výnosy určené svojím rozpočtom,
  • je povinná dosahovať vyrovnaný rozpočet, ak je výsledok hospodárenia kladný, tento nemôže byť dosiahnutý nesplnením úloh, obmedzovaním alebo zhoršovaním kvality služieb alebo zmenou podmienok, za ktorých boli záväzné limity PO určené,
  • poskytuje svoje výkony odplatne v súlade s osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cenách“),
  • nie je oprávnená ručiť za zaplatenie zmenky, vystavovať, nadobúdať a prijímať zmenky,
  • uhrádza výdavky na výplatu miezd a platov, výplatu odmien vyplácaných na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ako aj ostatné peňažné nároky zamestnancov z pracovnoprávnych vzťahov alebo z obdobných právnych vzťahov, ktoré sa vyplácajú spolu so mzdou, odvod poistného a príspevkov do poistných fondov z platov a miezd v nasledujúcom roku zo svojho bežného účtu,
  • vedie účtovníctvo, zostavuje a predkladá účtovnú závierku podľa osobitného predpisu.

PO majú povinnosť poskytovať svoje výkony odplatne v súlade s osobitným predpisom, ktorým je zákon o cenách. Týmto zákonom sa ustanovuje podmienka pri určovaní ceny poskytovaných výkonov; podľa § 12 ods. 5, ak predávajúci, ktorým je PO, poskytuje tovar odplatne, nemôže dohodnúť cenu, ktorá nedosahuje náklady PO na výrobu tohto tovaru.

Otázka č. 1:
Musí PO poskytovať svoje výkony za odplatu? Ako aplikuje PO v praxi zákon o cenách pri poskytovaní odplatných výkonov?

Zákon o rozpočtových pravidlách ustanovuje, že rozpočtové a príspevkové organizácie poskytujú svoje výkony odplatne podľa zákona o cenách, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Ďalej zákon o rozpočtových pravidlách ustanovuje výnimky z tohto pravidla, avšak len pre rozpočtové organizácie. Z uvedeného vyplýva, že PO musia, ak osobitný predpis neustanovuje inak, poskytovať svoje výkony za odplatu.

Zákon o cenách vo všeobecnosti upravuje pravidlá dohodovania, uplatňovania, regulácie a kontroly cien výrobkov, výkonov, prác, služieb, nájmu a nehnuteľností. V tejto súvislosti (keď riešime PO) je dôležité pripomenúť, že zákon o cenách sa nevzťahuje na odmeny, úhrady a platby, náhrady škôd a nákladov, na poplatky, pokuty, penále, úroky, poistné, cestovné a osobitné cestovné za dopravné služby vykonávané na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme v pravidelnej autobusovej doprave.

***

♦ Otázka č. 2:
Ako máme v PO stanoviť cenu našich výkonov? Musíme postupovať podľa zákona o cenách?

Pri poskytovaní odplatných výkonov v PO je najťažšie stanoviť primeranú odplatu, t. j. cenu. Podľa zákona o cenách c

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály