Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Povinnosti obce vyplývajúce z novely zákona o podmienkach predaja na trhových miestach

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zámerom publikovania tohto príspevku je opätovná novelizácia zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach“). Po prvej tohtoročnej novelizácií právneho predpisu účinnej od 1. januára 2014 (zákonom č. 361/2013 Z. z.), Národná rada Slovenskej republiky schválila ďalšiu.

Aktuálna novela právneho predpisu nadobudla účinnosť 1. júla 2014 a úplne mení § 3 zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach viacerými ustanoveniami, ktoré patria do kompetencií obcí a podľa ktorého novela ustanovuje, že:

  1. Trhové miesto zriaďuje obec, no môže ho zriadiť aj iná osoba spôsobilá na takéto zriadenie, ktorého spôsobilosť vydáva obec. Taktiež definuje, že na zriadenie trhového miesta na inom ako verejnom priestranstve alebo v nebytovom priestore, ku ktorému nemá zriaďovateľ vlastnícke právo, treba súhlas vlastníka.
  2. V prípade zriaďovania trhového miesta a pri povoľovaní zriadenia trhového miesta obec prihliada na ochranu verejného poriadku, verejný záujem, účelnosť, bezpečnosť a kultúrnosť predaja výrobkov a poskytovania služieb a na účelnosť výstav, veľtrhov a iných akcií vo verejnom záujme.
  3. Povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste sa vydáva na základe žiadosti o povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste pri splnení podmienok (v súlade s ust. § 10), ktoré sa preukazujú predložením:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály