Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup pri vyrubení dane z nehnuteľností

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obec vyrubila daňovníkovi daň z nehnuteľností rozhodnutím, v ktorom rozpísala podľa druhov pozemkov a druhov stavieb daňovú povinnosť vrátane dane za psa, dane za predajné automaty.

Daňovník podal proti tomuto rozhodnutiu odvolanie, pretože daň za jeden druh pozemku nepovažuje za správne vyrubenú. Keďže ide o veľkú sumu dane, odvolací orgán (finančné riaditeľstvo) rozhodnutím vylúčilo odvolaním napadnutú časť výroku, týkajúcu sa dane z nehnuteľností na samostatné konanie s tým, že rozhodnutie obce v časti, kde je vyrubená daň z nehnuteľností, zrušilo a vec vrátilo na ďalšie konanie a rozhodnutie, pričom právoplatnosť tohto rozhodnutia v ostatných častiach výroku nie je dotknutá (daň za psa, daň za predajné automaty).

Daňovník podľa už zrušeného rozhodnutia zaplatil daň z pozemkov a daň zo stavieb ešte pred vydaním rozhodnutia odvolacieho orgánu okrem dane za sporný druh pozemku.

Po zrušení napadnutého rozhodnutia odvolaním má obec ako správca dane vydať rozhodnutie len za sporný pozemok (za jeden druh pozemku) alebo má v rozhodnutí uvádzať všetky pozemky a tie, za ktoré daňovník už zaplatil daň, uviesť „nulu“ alebo ich v novom rozhodnutí vôbec neuvádzať?

Na podanie odvolania ako opravného prostriedku proti rozhodnutiu správcu dane, ktorým je obec, sa rovnako ako na rozhodnutia správcu dane, ktorým je daňový úrad, vzťahujú príslušné ustanovenia zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“); na podanie odvolania proti rozhodnutiu správcu dane, ktorým je obec, sa vzťahujú § 72 – 74 daňového poriadku.

Pokiaľ daňovník podá odvolanie proti rozhodnutiu správcu dane, ktorým je vyrubená daň, v tomto prípade daň z nehnuteľností, má odvolanie podľa § 72 ods. 7 daňového poriadku odkladný účinok, tzn., že daň vyrubenú rozhodnutím, proti ktorému daňovník podal odvolanie, nemá daňovník povinnosť zaplatiť v lehote uvedenej v rozhodnutí prvostupňového orgánu, voči ktorému odvolanie smerovalo.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály