Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni (3. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni

Októbrové číslo časopisu prináša pokračovanie tohto seriálu podrobne spracovanú oblasť: Odmeňovanie poslancov. V príspevku si prečítate, na akú odmenu má poslanec nárok, či má nárok na mimoriadne odmeny a všetky informácie sú podporené praktickými príkladmi.

Odmeňovanie poslancov
Funkcia poslanca sa zásadne vykonáva bez prerušenia pracovného alebo obdobného pomeru. Poslancovi patrí náhrada skutočných výdavkov, ktoré mu v súvislosti s výkonom funkcie poslanca vznikli, podľa osobitných predpisov platných pre zamestnancov v pracovnom pomere (napr. cestovné náhrady).
Poslancom obecného zastupiteľstva možno poskytnúť za výkon ich funkcie odmenu podľa
Zásad odmeňovania poslancov
, ktorých schvaľovanie je zverené do výhradnej kompetencie obecného zastupiteľstva podľa § 11 ods. 4 písm. k) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení"). Uvedené vyplýva z § 25 ods. 8 zákona o obecnom zriadení:
"Poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania poslancov, najviac však v kalendárnom roku jeden mesačný plat starostu bez zvýšenia podľa príslušnej platovej skupiny."
Keďže súčasná právna úprava ustanovuje, že
"možno poskytnúť odmenu",
znamená to, že odmeňovanie poslancov nie je povinné a právo na odmenu vzniká poslancovi až po schválení zásad odmeňovania poslancov obecným zastupiteľstvom, ak podľa týchto zásad poslancovi patrí odmena. Na prijatie Zásad odmeňovania poslancov sa v súlade s § 12 ods. 7 zákona o obecnom zriadení vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, pričom obecné zastupiteľstvo je spôsobilé rokovať a uznášať sa, ak je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Zásady odmeňovania poslancov sa považujú za interný predpis obce, ktorý schvaľuje obecné zastupiteľstvo bežným uznesením, a nie vo forme všeobecného záväzného nariadenia. Ak obecné zastupiteľstvo pravidlá odmeňovania poslancov neschváli, poslancovi obecného zastupiteľstva nárok na odmenu za výkon jeho funkcie nevzniká.
V súlade s § 25 ods. 8 zákona o obecnom zriadení by sa mali v Zásadách odmeňovania poslancov
pri stanovení výšky odmeny poslanca
obecného zastupiteľstva a ďalších náležitostí súvisiacich s odmeňovaním zohľadňovať nasledujúce kritériá:
-
úlohy poslanca,
-
časová náročnosť výkonu funkcie poslanca,
-
maximálny strop odmeny v kalendárnom roku (od 1.4.2018).
Z uvedeného vyplýva, že Zásady odmeňovania poslancov by mali zohľadňovať najmä aktivitu poslancov, preto sa v praxi najčastejšie upra
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály