Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni (1. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni

Obec je právnickou osobou sui generis a vykonáva samosprávu obce vlastnými orgánmi samostatne v medziach Ústavy SR. Orgánmi obce sú obecné zastupiteľstvo a starosta obce (ďalej len „starosta“). Oprávnenie rozhodovať o právnych úkonoch, t. j. o tom, či a aký prejav vôle obec urobí, je teda zo zákona rozdelené medzi starostu ako štatutárny orgán a obecné zastupiteľstvo.

Obecné zastupiteľstvo, ktoré je zložené z poslancov zvolených v priamych voľbách obyvateľmi obce, rozhoduje o základných otázkach života obce a o rozvoji obce. V súlade s § 10 ods. 2 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) môže obecné zastupiteľstvo zriadiť a zrušiť podľa potreby stále alebo dočasne výkonné, kontrolné a poradné orgány, najmä obecnú radu, komisie, prípadne aj ďalšie svoje orgány a útvary.

Právne postavenie a odmeňovanie poslancov obecného zastupiteľstva upravuje zákon o obecnom zriadení. To znamená, že odmeňovanie poslancov obecného zastupiteľstva nie je predmetom úpravy osobitného zákona, ako je to v prípade starostov obce, ktorých právne postavenie upravuje zákon č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len „zákon o platových pomeroch starostov“). Od 1. 4. 2018 je účinná novela zákona o obecnom zriadení (zákon č. 70/2018 Z. z.), ktorá upravila odmeňovanie obecných funkcionárov. I naďalej sa ponecháva rozhodovanie o výške a splatnosti odmien poslancov na rozhodovanie obecného zastupiteľstva konkrétnej obce, ale od 1. 4. 2018 pre stanovenie odmeny sa zaviedol zákonom stanovený finančný limit.

Výkon verejnej funkcie poslanca

Obecné zastupiteľstvo je zastupiteľský zbor obce zložený z poslancov zvolených v priamych voľbách obyvateľmi obce na štyri roky. Volebné pravidlá upravuje osobitný predpis, ktorým je zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 180/2014 Z. z.“). Funkčné obdobie obecného zastupiteľstva sa končí zložením sľubu poslancov novozvoleného obecného zastupiteľstva.

Funkcia poslanca obecného zastupiteľstva, ktorej vykonávanie vyplýva z osobitného predpisu (zákon o obecnom zriadení), sa považuje za výkon verejnej funkcie, ktorá sa nevykonáva v pracovnom pomere. Uvedené vyplýva aj z definície pojmu výkon verejnej funkcie na pracovnoprávne účely, keď ide o plnenie povinností vyplývajúcich z funkcie, ktorá je vymedzená funkčným alebo časovým obdobím a obsadzovaná na základe priamej voľby alebo nepriamej voľby, alebo vymenovaním podľa osobitných predpisov. To znamená, že pojem výkon verejnej funkcie musí spĺňať tieto vlastnosti:

  • je to plnenie povinností vyplývajúcich z funkcie, t. j. má ísť
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály