Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poskytovanie preddavkov z verejných prostriedkov v príspevkových organizáciách

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V minulom príspevku  sme upozornili na povinnosť príspevkových organizácií (ďalej len „PO“) nakladať a hospodáriť  s finančnými prostriedkami (ktoré sú verejnými prostriedkami) podľa základných rozpočtových pravidiel tak,  ako ich definuje zákon č. 523/2004 Z.  z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 523/2004 Z. z.“).

K základným rozpočtovým pravidlám okrem účelovosti, časovosti, hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti použitia verejných prostriedkov patrí aj dodržiavanie zákonných pravidiel (zákonných obmedzení) pri poskytovaní preddavkov z verejných prostriedkov.

Pravidlá poskytovania preddavkov z verejných prostriedkov

Verejné prostriedky môžu PO používať na krytie svojich nevyhnutných potrieb, na plnenie úloh,  pre ktoré boli zriadené a ktoré im zriaďovateľ ukladá (napr. prostredníctvom záväzných ukazovateľov rozpočtu). PO tieto prostriedky používajú  v súlade so svojim rozpočtom so zachovaním hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti ich použitia. Štatutárny orgán PO je povinný zabezpečiť, aby sa tieto prostriedky uvoľňovali iba v takej výške, aká zodpovedá rozsahu plnenia úloh zahrnutých v jeho rozpočte.

Pri používaní verejných prostriedkov v praxi PO dochádza často k situáciám, kedy tieto prostriedky nie sú uvoľňované z ich rozpočtu v závislosti od vecného plnenia dodávok výkonov a tovarov (napríklad úhrady faktúr po dodávkach tovarov, služieb a iných výkonov alebo po vykonaní opráv a údržby, po realizácii investičných akcií). Prax čoraz častejšie prináša situácie, keď PO poskytujú v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov zmluvnému partnerovi preddavky z verejných prostriedkov.

Preddavky z verejných prostriedkov sa poskytujú podľa:

  • zákona č. 523/2004 Z. z.,
  • osobitných predpisov, napríklad zákon č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v z n. p., zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v z. n. p. , zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p., zákon č. 7/2005 Z.  z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
  • medzinárodných zmlúv,
  • právne záväzných aktov Európskych spoločenstiev a Európskej únie.

Poskytovanie preddavkov z verejných prostriedkov je tak zo zákona č. 523/2004 Z.  z. možné, citovaný zákon to nevylučuje. PO sú však pri poskytovaní týchto preddavkov povinné postupovať podľa § 19 ods. 8 až 10 zákona č. 523/2004 Z. z.

Podmienky poskytovania preddavkov príspevkovými organizáciami:

  • preddavky musia byť vopred v zmluve o dodávke výkonov a tovarov písomne dohodnuté,
  • preddavky musia byť dohodnuté najviac na obdobie troch mesiacov v závislosti od vecného plnenia dodávok výkonov a tovarov,
  • preddavky musia byť finančne vyrovnané najneskôr do konca rozpočtového roka, v ktorom sa poskytli, s výnimkou preddavkov za dodávku tepla, vody, elektrickej energie, plynu, periodickej a neperiodickej tlače, na úhradu nájomného a preddavkov na pohonné hmoty poskytované prostredníctvom platobných kariet.

Preddavky poskytované bez nutnosti splnenia podmienok na ich poskytnutie:

  • preddavok pri obstaraní vojenského materiálu, špeciálnych strojov, prístrojov, zariadení a hudobných nástrojov v zahraničí, ak neexistuje domáci výrobca a výrobná lehota prevyšuje jeden rok,
  • trvalá záloha pri vydaní medzinárodnej platobnej karty, ak je jej vydanie nevyhnutné na zabezpečenie zahraničných pracovných ciest,
  • akreditív v prospech zahraničných osôb pri dodávkach výkonov a tovarov,
  • preddavok na úhradu zdravotnej starostlivosti,
  • trvalá záloha na poskytnutie poštových služieb.

Jedinou podmienkou poskytnutia týchto preddavkov je uzatvorenie písomnej zmluvy, v týchto prípadoch sa nevyžaduje splnenie podmienky zúčtovania preddavku do troch mesiacov v závislosti od vecného plnenia dodávok výkonov a tovarov. Rovnako sa nevyžaduje splnenie podmienky povinného ročného zúčtovania takto poskytnutého preddavku alebo trvalej zálohy.

Splnenie podmienok, t. j. zúčtovanie preddavku do troch mesiacov v závislosti od vecného plnenia dodávok výkonov a tovarov a povinné ročné zúčtovanie preddavku, sa nevyžaduje ani v prípade poskytnutia preddavkov za dodávku tepla, vody, elektrickej energie, plynu, periodickej a neperiodickej tlače, na úhradu nájomného a preddavkov na pohonné hmoty poskytované prostredníctvom platobných kariet.

Upozornenie na dôležité skutočnosti

Podľa platného právneho stavu nie je obmedzená výška poskytnutia preddavku (limitovanie výšky preddavku sa uplatňovalo počas účinnosti zákona č. 303/1995 o rozpočtových pravidlách v z. n. p.; cit. zákon bol zrušený zákonom č. 523/2004 Z. z.). Záleží preto na rozhodnutí PO, ktorá poskytuje preddavok, aby zvážila výšku preddavku so zreteľom na rozpočtové pravidlá, t. j. na povinnosť pri používaní verejných prostriedkov zachovávať hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť ich použitia a povinnosť zabezpečiť, aby sa verejné prostriedky uvoľňovali iba v takej výške, aká zodpovedá rozsahu plnenia úloh zahrnutých v rozpočte subjektu verejnej správy. Pri tomto rozhodovaní je dôležité uvedomiť si, že verejné prostriedky nesmú byť použité na úverovanie dodávateľov v rámci obchodných vzťahov.

V zákone č. 523/2004 Z. z. sa ako podmienka poskytnutia preddavkov (okrem zákonom povolených výnimiek) uvádza povinnosť dohodnúť poskytnutie preddavku v písomnej zmluve len najviac na obdobie troch mesiacov v závislosti od vecného plnenia dodávok výkonov a tovarov a povinnosť finančného zúčtovania preddavku najneskôr do konca rozpočtového roka, v ktorom sa poskytli. Aj keď to cit. zákon v pravidlách poskytovania preddavkov z verejných prostriedkov vyslovene neuvádza, ale subjekt verejnej správy musí zabezpečiť, aby bol poskytnutý preddavok pred uplynutím trojmesačnej lehoty zúčtovaný, pričom opakovane možno ďalší preddavok poskytnúť až po zúčtovaní predchádzajúceho.

Pre uplatnenie právneho režimu obchodných vzťahov je dôležité uzatvoriť písomnú zmluvu s precízne formulovanými podmienkami poskytnutia preddavkov z verejných pro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály