Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podnikateľská činnosť príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zásady vykonávania podnikateľskej činnosti príspevkových organizácií (PO) sú upravené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“), konkrétne v § 28 – Podnikateľská činnosť rozpočtovej organizácie a príspevkovej organizácie.

Pojem „podnikanie“ vo všeobecnosti definuje ustanovenie § 2 ods. 1 a 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. ako sústavnú činnosť vykonávanú samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

Podnikanie je vymedzené týmito znakmi:

  • ide o sústavnú činnosť, nie o činnosť, ktorá sa vykonáva príležitostne alebo ojedinele,
  • podnikateľská činnosť sa vykonáva samostatne, t. j.  právnická osoba sama rozhoduje o podnikaní, nejde o činnosť v rámci pracovného pomeru,
  • podnikateľská činnosť sa vykonáva vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť,
  • účelom je dosiahnutie zisku.

Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „živnostenský zákon“) upravuje podmienky vykonávania podnikateľskej činnosti na základe živnostenského oprávnenia. Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok stanovených živnostenským zákonom.

PO sa zriaďujú na plnenie úloh obce. Ich predmet činnosti je vymedzený v ich zriaďovacej listine; ide o hlavnú činnosť PO. Podľa § 28 zákona o rozpočtových pravidlách PO môže so súhlasom zriaďovateľa vykonávať podnikateľskú činnosť, a to nad rámec hlavnej činnosti, pre ktorú bola zriadená, za splnenia jednej zákonnej podmienky – musí plniť úlohy určené zriaďovateľom.

Z uvedeného vyplýva, že PO má v prvom rade a prednostne vykonávať činnosti, pre ktoré bola zriadená a ktoré má uvedené vo svojej zriaďovacej listine v rámci vymedzenia predmetu činnosti. Vykonávanie podnikateľskej činnosti s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály