Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Oslobodenie od dane z motorových vozidiel u vozidla osobnej pravidelnej dopravy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Podľa § 4 ods. 1 písm. c) zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 253/2015 Z. z. (ďalej len „zákon o dani z motorových vozidiel“) je oslobodené vozidlo osobnej pravidelnej dopravy vykonávajúce prepravu na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme. V príspevku sa zaoberáme odpoveďou na otázku, či prípojné vozidlo, ktoré slúži na prepravu batožiny spolu s autobusom vykonávajúcim prepravu na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme, je tiež oslobodené od dane.

Prevádzkovanie osobnej dopravy

Zákon č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestnej doprave“) v ustanovení § 8 upravuje osobnú dopravu, ktorú možno prevádzkovať ako auto­busovú dopravu alebo ako ­taxislužbu a autobusovú dopravu možno prevádzkovať ako pravidelnú, osobitnú pravidelnú alebo príležitostnú.

Pravidelná doprava podľa § 9 ods. 1 zákona o cestnej doprave je mestská doprava, prímestská doprava a diaľková doprava. Podľa zákona o cestnej doprave zmluvu o službách nemožno uzatvoriť na diaľkovú dopravu a na komerčné miestne rekreačné a turistické prepravy.

Na základe uvedeného ustanovenia sa zmluva o službách uzatvára na mestskú dopravu a na prímestskú dopravu.

Podľa § 21 ods. 2 zákona o cestnej doprave zmluvu o službách uzatvára objednávateľ s dopravcom v pravidelnej doprave na dopravné služby, ktoré by inak, n

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály