Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odmena za kultúrne účinkovanie

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Poslanec obecného zastupiteľstva je členom Zboru pre občianske záležitosti pri obecnom úrade. Pri občianskych obradoch (sobáše, pohreby, pietne akty) účinkuje v sprievodnom kultúrnom programe (nevykonáva funkciu sobášiaceho poslanca). Za účinkovanie v sprievodnom kultúrnom programe dostáva poslanec raz ročne spolu s ostatnými členmi zboru – účinkujúcimi (ktorí však nie sú poslancami) od obce odmenu, ktorej výška závisí od počtu obradov, počas ktorých účinkoval v programe. Na účely účinkovania v sprievodnom kultúrnom programe obec nemá uzatvorenú so žiadnym členom zboru ani pracovnú zmluvu, ani dohodu o výkone práce mimo pracovného pomeru, odmena je vyplácaná na základe internej smernice upravujúcej povinnosti a odmeňovanie členov zboru.

Môže obec vyplácať členom zboru pre občianske záležitosti za účinkovanie v sprievodnom kultúrnom programe odmeny bez existencie nejakej formy pracovnoprávneho vzťahu? Nepovažuje sa uvedený poslanec, ktorý poberá od obce odmenu za činnosť nesúvisiacu s poslaneckou funkciou, za zamestnanca obce s následkom zániku jeho poslaneckého mandátu?

V prípade, ak poslanec obecného zastupiteľstva, okrem základných povinností a práv, realizuje pre obec iné aktivity (mimo obchodného styku s obcou), ide o výkon, ktorý nemožno charakterizovať ako plnenie si povinností poslanca obecného zastupiteľstva v súvislosti so zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. Rovnako ani zásady odmeňovania poslancov obecného zastupiteľstva predmetnú skutočnosť v praxi neupravujú, a ani odmeňovanie za iné úkony poslanca nesmú upr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály