Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kapitálový a bežný transfer

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V tomto článku sa venujeme zaúčtovaniu konkrétneho problému, ktorý vznikol štátnej rozpočtovej organizácii pri účtovaní dlhodobého nehmotného majetku.

Štátna rozpočtová organizácia zakúpila v roku 2010 softvér v celkovej sume 2 650 €. Uvedenú investíciu zaúčtovala na účet 013 – Softvér a zároveň zaúčtovala transfer vo výške 2 650 € na účet MD 352 / D 353.

V roku 2010 účtovala účtovná jednotka odpisy k dlhodobému nehmotnému majetku vo výške 331,25 €, zaúčtovala vzťah MD 551/ D 073 a následne MD 353/ D 682.

V roku 2011 účtovala účtovná jednotka odpisy k dlhodobému nehmotnému majetku vo výške 331,25 €, zaúčtovala vzťah MD 551 / D 073 a následne MD 353 / D 682.

Ku koncu roka  2011 kontrola na základe predložených dokladov vyradila uvedený softvér ako kapitálovú investíciu a rozhodla, že účtovná jednotka bude účtovať  1 987,50 € ako program a 662,50 € ako údržbu k programu na tri roky.

Aký je postup účtovania účtovnej jednotky?

Účtovanie dlhodobého majetku je riešené v opatrení Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania)“.

Ako dlhodobý nehmotný majetok sa v zmysle § 21 ods. 2 Postupov účtovania účtujú nehmotné výsledky vývojovej a obdobnej činnosti, softvér, oceniteľné autorské práva a dobré meno obchodnej spoločnosti (ďalej len „goodwill“) a technické zhodnotenie dlhodobého nehmotného majetku, ktorých ocenenie je v sume ustanovenej zákonom o dani z príjmov pre dlhodobý nehmotný majetok (2 400 eur) a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok. Ako dlhodobý nehmotný majetok možno účtovať podľa rozhodnutia účtovnej jednotky aj drobný dlhodobý nehmotný majetok, ktorého obstarávacia cena je nižšia ako suma ustanovená zákonom o dani z príjmov pre nehmotný majetok a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok.

Podrobnosti o postupoch účtovania pri oceňovaní dlhodobého nehmotného majetku vymedzuje § 22 Postupov účtovania.

Na účte 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku sa účtuje obstaraný dlhodobý majetok do času jeho uvedenia do používania vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním. Súčasťou nákladov súvisiacich s obstaraním nie sú úroky, ak sa podľa vnútorného predpisu do času uvedenia tohto majetku neúčtujú ako súčasť ob

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály