Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dotácie poskytované obcou

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Článok sa zameriava na problematiku finančných vzťahov obce k právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom pôsobiacim na území obce, k právnickým osobám, ktorých je obec zakladateľom, k rozpočtom iných obcí, ako aj k rozpočtu vyššieho územného celku, do ktorého územia obec patrí, ak plnia spoločné úlohy.

Rozpočet obce je základným nástrojom finančného hospodárenia, ktorým sa riadi financovanie úloh a funkcií obce. Obsahuje príjmy a výdavky, v ktorých sú vyjadrené:

  • finančné vzťahy k štátnemu rozpočtu, ktorými sú podiely na daniach v správe štátu, dotácie na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy a ďalšie dotácie v súlade so zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok;
  • finančné vzťahy právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom pôsobiacim na území obce;
  • finančné vzťahy obyvateľom žijúcim na tomto území vyplývajúce zo zákonov a z iných všeobecne záväzných právnych predpisov, zo všeobecne záväzných nariadení obce a zo zmlúv;
  • finančné vzťahy k rozpočtovým a príspevkových organizáciám, ktoré obec zriadila a k právnickým osobám, ktorých je obec zakladateľom;
  • finančné vzťahy k rozpočtom iných obcí, ako aj finančné vzťahy k rozpočtu vyššieho územného celku, do ktorého územia obec patrí, ak plnia spoločné úlohy.

V príspevku sa zameriam na problematiku finančných vzťahov obce k právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom pôsobiacim na území obce, k právnickým osobám, ktorých je obec zakladateľom, k rozpočtom iných obcí, ako aj k rozpočtu vyššieho územného celku, do ktorého územia obec patrí, ak plnia spoločné úlohy.

Obec v súlade so zákonom č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) môže poskytovať zo svojho rozpočtu dotácie, ktoré sú určené:

  •  právnickým osobám, ktorých zakladateľom je obec,
  •  inej obci alebo vyššiemu územnému celku,
  •  právnickej osobe a fyzickej osobe – podnikateľovi, ktorí majú sídlo alebo trvalý pobyt na území obce alebo ktoré pôsobia, vykonávajú činnosť na území obce alebo poskytujú služby obyvateľom obce.

Dotácie, ktoré obec poskytuje, sú nenávratnou finančnou pomocou a podporou pre právnické a fyzické osoby – podnikateľov. Tieto subjekty môžu obec žiadať o poskytnutie dotácie, je však dôležité uviesť, že na poskytnutie dotácie z rozpočtu obce nie je žiaden právny nárok a že žiadateľ o dotáciu nemusí byť úspešný príjemca dotácie (nemusí dotáciu dostať).

Je nutné upozorniť, že poskytnutím rozpočtových prostriedkov na dotácie nemožno zvýšiť celkový dlh obce.

Dotácie – verejné prostriedky

Dotácie, ktoré obce poskytujú, sú verejnými prostriedkami. Definícia verejných prostriedkov je uvedená v dvoch základných právnych normách:

  • v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) – verejné prostriedky sú definované ako finančné prostriedky, s ktorými hospodária právnické osoby (PO) verejnej správy, verejnými prostriedkami sú aj prostriedky Európskej únie a odvody Európskej únii;
  • v zákone č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“), ktorý pri definícii verejných prostriedkov odkazuje na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy a definíciu verejných prostriedkov rozširuje o prostriedky zo zahraničia na financovanie projektov na základe medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Pre hospodárenie s verejnými prostriedkami platia prísne pravidlá (v praxi nazývané „rozpočtové pravidlá“), ktoré sú vymedzené v § 19 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy; k základným rozpočtovým pravidlám použitia verejných prostriedkov patrí najmä:

  • účelnosť použitia verejných prostriedkov,
  • časovosť použitia verejných prostriedkov,
  • hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia verejných prostriedkov.

Účelnosť poskytnutia a použitia dotácií

Účelnosť je definovaná v zákone o finančnej kontrole ako vzťah medzi určeným účelom použitia verejných prostriedkov a skutočným účelom ich použitia.

Táto všeobecne platná zásada je zakotvená v:

  • ust. § 19 ods. 1 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorého verejné prostriedky možno použiť na účely, ktoré sú v súlade s osobitnými predpismi ; prostriedky štátneho rozpočtu možno použiť len na účely, na ktoré boli ustanovené zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok alebo ustanovené podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy;
  • ust. § 13 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, podľa ktorého rozpočtové prostriedky možno použiť len na účely, na ktoré boli v rozpočte obce schválené.

Treba si uvedomiť, že zásada dodržania účelnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami je jednou zo základných zásad rozpočtového hospodárenia; zásadu účelnosti poskytnutia a použitia dotácií možno definovať ako povinnosť poskytnúť a použiť dotácie v súlade s určeným účelom.

Obec pri poskytnutí dotácie musí určiť jednoznačne účel, na ktorý dotáciu poskytuje, aby príjemca bez pochybností vedel, na aké účely môže dotáciu použiť. Je povinnosťou obce ako poskytovateľa dotácie písomne oznámiť príjemcovi dotácie konkrétny účel, na ktorý sa dotácia poskytuje napr. ustanovením v zmluve, oznámením v rozpisovom liste a pod. Toto ustanovenie v zmluve alebo oznámenie by malo byť formulované jasne a jednoznačne bez možnosti spochybnenia. Cieľom by mala byť predovšetkým snaha precíznym postupom pri formulovaní a stanovení účelu zabrániť neúmyselným pochybeniam príjemcov dotácií a následnému sankcionovaniu zo strany príslušných orgánov.

  • Dotácie právnickým osobám, ktorých zakladateľom je obec

Poskytujú sa v súlade s § 7 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a sú účelovo určené, a to na konkrétne úlohy a akcie vo verejnom záujme alebo v prospech rozvoja územia obce.

  • Dotácie inej obci alebo vyššiemu územnému celku

Poskytujú sa v súlade s § 7 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, a to v prípade, ak iná obec alebo vyšší územný celok vykonáva niektoré úlohy pre obec alebo ak ide o poskytnutie pomoci pri likvidácii následkov živelnej pohromy, havárie alebo inej podobnej udalosti na jejúzemí.

  • Dotácie právnickej osobe a fyzickej osobe – podnikateľovi, ktorí majú sídlo alebo trvalý pobyt na území obce alebo ktorí pôsobia, vykonávajú činnosť na území obce alebo poskytujú služby obyvateľom obce

Poskytujú sa v súlade s § 7 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy za podmienok ustanovených všeobecne záväzným nariadením obce len na podporu všeobecne prospešných služieb, všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných účelov, na podporu podnikania a zamestnanosti.

Zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy nedefinuje pojmy verejný záujem a v prospech rozvoja obce; je na obci, čo sa v nej bude považovať za verejný záuje

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály