Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daňové priznanie subjektov verejnej správy a územnej samosprávy za rok 2016

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V spôsobe podávania daňového priznania (ďalej len „DP“) právnických osôb, ako aj v jeho štruktúre nedošlo k žiadnym zmenám v porovnaní s rokom 2015. Znamená to teda, že daňovníci dane z príjmov právnických osôb, a teda aj subjekty verejnej správy a územnej samosprávy budú podávať DP za rok 2016 na tlačive platnom v roku 2015, s prihliadnutím na drobné zmeny v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) účinného od 1. januára 2016.

Aj pre zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2016 vyplýva povinnosť podávať DP z dvoch právnych predpisov, a to z ustanovení:

  1. § 15 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“),
  2. § 41 ods. 1 ZDP.

Ustanovenie § 41 ods. 1 ZDP ukladá povinnosť podať DP za predchádzajúce zdaňovacie obdobie daňovníkom v lehote podľa § 49 ZDP (do troch mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia). Súčasne vymedzuje aj okruh daňovníkov, ktorí pri dosiahnutí vybraných druhov príjmov nemajú povinnosť podať DP.

Ak rozpočtová alebo príspevková organizácia bez ohľadu na osobu zriaďovateľa dosiahla v kalendárnom roku 2016 iba príjmy podľa ZDP:

  • oslobodené od dane, vymedzené v § 13 a § 52 ods. 38,
  • z ktorých sa daň vyberá zrážkou vymedzené v § 43,

nevzniká jej povinnosť podať DP.

Ak obec alebo vyšší územný celok (ďalej len „VÚC“) dosiahlivroku 2016 iba tieto dva druhy príjmov:

  • príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (prijaté dary, okrem darov poskytnutých držiteľmi poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, jeho zamestnancovi alebo zdravotníckemu pracovníkovi, príjmy z dedičstva, podiel zaplatenej dane určený na verejnoprospešné účely podľa úst. § 50 ZDP, prijaté podiely na zisku vykázané vo výsledku hospodárenia po 1. 1. 2004, podiely na likvidačnom zostatku, vyrovnacie podiely, príjem z nadobudnutia nových akcií a pod.),
  • príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa ustanovení § 43 ZDP,

nevzniká im povinnosť podať DP.

Napriek negatívne vymedzeným príjmom, u ktorých nevzniká obciam/VÚC povinnosť podávať DP, nevyhnú sa povinnosti podať DP, pretože každá obec a VÚC v rámci svojej činnosti vždy dosiahne aj príjmy, ktoré sú predmetom dane, a hoci sú následne oslobodené od dane podľa iných ustanovení ZDP, povinnosť podať DP vzniká týmto subjektom vždy.

Lehota na podanie DP a splatnosť dane

DP k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2016 má daňovník povinnosť podaťvo všeobecnej lehote do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia, t. j. do 31. marca 2017 (piatok). V tejto lehote je aj prípadná daňová povinnosť vyplývajúca z podaného DP splatná.

  1. DP má však daňovník možnosť podať aj v lehote podľa § 49 ods. 3 písm. a) ZDP na základe oznámenia podaného vecne príslušnému správcovi dane najneskôr do uplynutia lehoty na podanie DP (ďalej len „oznámenie“). V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná. V tomto prípade sa môže predlžiť lehota na podanie DP najviac o tri celé kalendárne mesiace (do 30. 6. 2017), kedy je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  2. Na základeoznámenia podaného vecne príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie DP sa môže predlžiť lehota podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov (do 30. 9. 2017), ak súčasťou príjmov sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii. V tejto lehote je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  3. Podľa § 49 ods. 2 ZDP sa splatnosť daňovej povinnosti na dani z príjmov predlžuje v závislosti od doručenia oznámenia čísla účtu správcu dane vedeného pre daňovníka podľa § 49 ods. 2 a 3 ZDP. Ak správca dane uvedenú povinnosť nesplní do uplynutia lehoty na podanie DP, posúva sa lehota splatnosti dane do osem dní od doručenia oznámenia čísla účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, ak bolo daňovníkovi oznámenie doručené po lehote na podanie DP.

Spôsob platenia dane

Daň sa platí v eurách správcovi dane. Platbu dane možno vykonať podľa § 55 ods. 2 daňového poriadku spôsobmi:

  1. Bezhotovostným prevodom z účtu v banke alebo z účtu určeného na zloženie zábezpeky na daň. Pri bezhotovostných prevodoch sa za deň platby považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňového subjektu.
  2. V hotovosti (poštovým poukazom na príslušný účet správcu dane alebo zamestnancovi správcu dane pri výkone exekúcie, ak ide o platby, ktoré majú byť daňovou exekúciou vymožené). Pri platbe v hotovosti sa za deň platby považuje deň, keď pošta alebo zamestnanec správcu dane hotovosť prijal alebo prevzal.
  3. Pri platbách do 300 € správcovi dane, ktorým je obec, na túto platbu je zamestnanec správcu dane povinný vydať príjmový pokladničný doklad. (Poznámka: Týmto spôsobom však nemožno uhradiť daň z príjmov, nakoľko správcom dane z príjmov nie je obec ale daňový úrad.)
  4. Vykonaním kompenzácie u iného správcu dane. Pri vykonaní kompenzácie u iného správcu dane sa za deň platby považuje deň, keď bola platba pripísaná na účet iného správcu dane.

Daňový subjekt je povinný označiť platbu spôsobom podľa všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým je vyhláška Ministerstva financií SR č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane v z. n. p. Pri bezhotovostnom prevode z účtu sa platba označuje číslom účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba uhrádza; číslom účtu správcu dane, na ktorý sa platba uhrádza, a ktoré oznamuje správca dane daňovníkovi podľa § 49 ods. 2 ZDP; variabilným symbolom (V prílohe č. 1 cit. vyhlášky je uvedený spôsob tvorby variabilného symbolu.), sumou platby v eurách a eurocentoch a informáciou pre správcu dane, ak je to potrebné.

Poznámka: Daň z príjmov právnických osôb so sídlom v tuzemsku za rok 2016 sa platí na účet č. 500224 – základné číslo účtu (OÚD)/ 8180. Variabilný symbol pri platbe dane z príjmov právnických osôb za rok 2016 je 1700992016.

Vyhláškou Ministerstva financií SR č. 443/2013 Z. z., ktorou sa doplnila vyhláška MF SR č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane účinnou od 1. februára 2014, sa platba dane označuje číslom účtu vo formáte medzinárodného bankového čísla účtu IBAN podľa osobitného predpisu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a rady EÚ č. 260/2012 zo 14. marca 2012, ktorým sa ustanovujú technické a obchodné požiadavky na úhrady a inkasá v eurách a ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 924/2009.

Pri platbe poštovým poukazom je potrebné použiť poštovú poukážku RI (číslo účtu IBAN), ktorou je platba poukázaná na účet správcu dane vedený v Štátnej pokladnici. Na platbu dane nemožno použiť poštovú poukážku H, ktorou sa platba poukazuje na meno prijímateľa.

Na poštovej poukážke typu RI je potrebné uviesť:

  • adresáta, ktorým je Finančné riaditeľstvo SR, Lazovná ul. č. 63, 974 01 Banská Bystrica,
  • odosielateľa, a to meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu alebo sídla daňovníka,
  • číslo účtu správcu dane, na ktorý sa platba dane uhrádza,
  • variabilný symbol platby,
  • sumu platby v eurách a eurocentoch,
  • informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné.

Ak platba nie je označená spôsobom podľa všeobecne záväzného právneho predpisu, daňový poriadok stanovuje povinnosť správcovi dane oznámiť daňovému subjektu použitie platby, ktorá nebola označená spôsobom podľa všeobecne záväzného právneho predpisu.

Druhy DP

Riadne DP sa podáva v lehote na podanie DP určenej v ust. § 49 ods. 2 ZDP do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia, resp. podľa § 49 ods. 3 ZDP do troch, resp. šesť kalendárnych mesiacov po uplynutí všeobecnej lehoty na podanie DP, na základe oznámenia o predĺžení lehoty na podanie DP zaslaného správcovi dane.

Opravné DP podľa § 16 ods. 1 daňového poriadku môže daňový subjekt podať ešte pred uplynutím lehoty na podanie DP určenej zákonom, ak zistí, že jeho vypočítaná daňová povinnosť nie je správna. Na pôvodne podané DP alebo hlásenie sa neprihliada.

Dodatočné DP k dani z príjmov je daňovník povinný podať podľa § 16 ods. 2 daňového poriadku v prípade, ak po uplynutí le

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály