Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daň z nehnuteľností v prípade smrti daňovníka

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zákon č. 582/2004 Z. z. o ­miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) v § 18 ods. 1 upravuje vznik daňovej povinnosti aj v prípade smrti daňovníka.

Vznik a zánik daňovej povinnosti

Zákon č. 582/2004 Z. z. o ­miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) v § 18 ods. 1 upravuje vznik daňovej povinnosti.

Podľa tohto ustanovenia daňová povinnosť vzniká 1. januára zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, v ktorom sa daňovník stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane, a zaniká 31. decembra zdaňovacieho obdobia, v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľnosti. Ak sa daňovník stane vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti 1. januára bežného zdaňovacieho obdobia, vzniká daňová povinnosť týmto dňom.

Daňovník

Daňovníkom dane z pozemkov a daňovníkom dane zo stavieb podľa § 5 a § 9 zákona o miestnych daniach je vlastník, správca alebo nájomca

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály