Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aktuálne otázky ku konsolidovanej účtovnej závierke

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Sme rozpočtová organizácia obce – v súvahe a výkaze ziskov a strát v hárkoch v šedých políčkach signalizuje, že v súvahe nastala „chyba“. Súvaha a výkaz ziskov a strát však boli správne vyplnené a odovzdané na daňový úrad k 31. 12. 2010. Treba vypĺňať aj predchádzajúce obdobie z roku 2009, keď sa konsolidácia týka roku 2010?

Pri vypĺňaní konsolidačného balíka je potrebné si prečítať informácie obsiahnuté v dokumente „Úvodné informácie k štruktúre údajov ku konsolidácii“, v zmysle ktorého účtovná jednotka (ÚJ), ktorou je rozpočtová organizácia, príspevková organizácia, obec a VÚC, postupuje pri vypĺňaní balíka. Tento dokument je zverejnený na stránke www.finance.gov.sk v záložke Štátne výkazníctvo / projekt zavedenia štátneho účtovníctva a výkazníctva / metodická podpora jednotného účtovníctva štátu.

V prípade, že sa pri vypĺňaní konsolidačného balíka signalizujú jednotlivé položky v hárkoch 3a, 3b 3c ako chybové hlásenia, je potrebné overiť ich správne vyplnenie v hárkoch, v ktorých sú tieto informácie podrobnejšie štruktúrované.

Konsolidačný balík obsahuje údaje za bežné a bezprostredne predchádzajúce obdobie. V konsolidovanej účtovnej závierke zostavenej k 31. 12. 2010 sa údaje za predchádzajúce obdobie nevypĺňajú.

S našou dcérskou rozpočtovou organizáciou máme rozdiel v súvahe k 31. 12. 2010. Rozpočtová organizácia má na účte 691 – Výnosy z bežných transferov z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku v rozpočtových organizáciách a príspevkových organizáciách zriadených obcou alebo vyšším územným celkom o 15 eur menej, ako my na účte 584 – Náklady na transfery z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku do rozpočtových organizácií a príspevkových organizácií zriadených obcou alebo vyšším územným celkom; tieto účty by sa mali navzájom rovnať. Rozpočtová organizácia má na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály