Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ako dosiahnuť, aby začali ľudia triediť

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V provincii Treviso, situovanej v severnom Taliansku, sa o odpad stará verejná zberová spoločnosť Contarina, patriaca združeniu obcí. Dnes je tento región špičkou Európske únie v prevencii vytvárania odpadu a v recyklácii. V roku 2022 dosiahol región obsluhovaný Contarinou mieru triedenia 89,9 % a produkcia zmesového odpadu na obyvateľa a rok bola len neuveriteľných 30 kg. Pre porovnanie – priemerný Slovák v roku 2021 vyprodukoval 200 kg zmesového odpadu.

Čo stojí za týmto úspechom?
Pre tieto informácie sme sa vybrali priamo do centra diania - do Talianska. Spolu s neziskovou spoločnosťou Zero Waste Europe sme na jeseň 2022 navštívili najskôr Miláno, potom oblasť pôsobenia Contariny - obce a mesto Treviso.
Je dôležité povedať, že aj Miláno dosahuje výborné výsledky, a to 65 %-nú mieru triedenia, čo je na mesto s takmer 1,5 miliónom obyvateľov, kam denne za prácou dochádza ďalších 600 000 ľudí, skutočne imponujúci výsledok. Aj ten však bledne v porovnaní s efektivitou a výsledkami odpadového hospodárstva v Contarine. Exkurziou nás sprevádzal jeden z najväčších odborníkov na komunálne odpady v Európe - Enzo Favoino (obrázok 1).
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.