Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

... vieme triediť? Triediť je veda! A niekedy aj bieda.

Dátum: Rubrika: ODPADY

Motto: "Odpadári sú šťastní ľudia. Nikdy neprídu o svoju prácu. Z každého výrobku, z každej činnosti, ak neostane nič, tak nejaký ten odpad, áno. Aspoň ten obal!"

Skúška správnosti
Kto vie koľko zložiek z triedeného zberu odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov sa má vo vašej obci či meste povinne triediť?
Správna odpoveď je päť:
1.
papier a lepenka,
2.
sklo,
3.
plasty,
4.
kovové obaly,
5.
kompozitné obaly na báze lepenky (rozumej v ľudskej reči tzv. nápojový kartón napríklad od mlieka, džúsov, smotany na varenie, ale aj škatuľkového vína).
Áno, niektoré druhy sa môžu zbierať spoločne do jednej spoločnej nádoby, vtedy hovoríme o kombinovanom zbere, ale pozor - papier a kompozitné obaly nikdy nie spolu! Lebo sa navzájom ovplyvňujú, a to negatívne a zhoršujú si kvalitu.
Čítať by sme mali vedieť, aspoň my dospelí, ale predsa vizuálne vnímanie farieb je bližšie aj malým deťom, tak máme jednotlivé zberné nádoby farebne rozlíšené.
Farebné rozlíšenie nádob
modrá pre zložku papier
zelená pre zložku sklo
žltá pre zložku plast
červená pre zložku kovové obaly
oranžová pre kompozitné obaly na báze lepenky
Papier a lepenka
Tu patria odpadové noviny, časopisy, pracovné zošity, rôzne obaly z papiera, hladkého kartónu, ­vlnitej lepenky. Áno, správne, aj baliaci papier z darčekov. V žiadnom prípade do triedeného zberu papiera nepatria použité papierové vreckovky, použité detské plienky, dámske hygienické potreby osobnej hygieny, ani rúška. Tieto odpady patria poväčšine do nádoby čiernej alebo sivej farby, teda do zmesového odpadu. Do triedeného zberu papiera nepatria nápojové kartóny od mlieka či džúsov. Na ich zber sú určené samostatné zberné nádoby alebo je zvykom, že sa zbierajú spolu napríklad s plastami. Knihy, to je samostatná kapitola. Toto duševné bohatstvo národa v tlačenej alebo obrázkovej forme nepatrí do modrého kontajnera určeného na triedený zber papiera, pretože vzhľadom na v súčasnosti platnú legislatívu knihy nespadajú pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov (sú vymenované v rámci výnimiek z neobalových výrobkov z papiera). Určite sa však zhodneme, že nepatria ani
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.