Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Stravovanie zamestnancov verejnej správy

Dátum:

Stravovanie zamestnancov verejnej správy
Z uzatvoreného pracovného pomeru vyplývajú, ako pre zamestnávateľa, tak aj pre zamestnanca, rôzne povinnosti. Zákonník práce ustanovuje pre zamestnávateľa (okrem iných povinností) aj povinnosť sociálne sa starať o svojich zamestnancov. Túto sociálnu starostlivosť možno definovať ako súhrn prostriedkov, prostredníctvom ktorých zamestnávateľ zvyšuje nielen kvalitu života zamestnancov, ako aj ich pracovnú motiváciu. V rámci sociálnej starostlivosti sa zamestnávateľ stará napr. o vzdelávanie zamestnancov, o ich pracovné podmienky, ale aj ich stravovanie.
Zamestnávateľ je za podmienok stanovených Zákonníkom práce povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie a tiež aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce, ale aj inými všeobecne záväznými právnymi predpismi.
Tento článok podrobnejšie pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich s poskytovaním prestávok na odpočinok a jedenie, ako aj so zabezpečovaním stravovania zamestnancov.
Právny rámec
Prestávku na odpočinok a jedenie upravuje § 91 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) a stravovanie zamestnancov je upravené v § 152 Zákonníka práce.
Ďalším predpisom upravujúcim oblasť stravovania zamestnancov je zákon č. 152/1994 Zb. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom fonde“).
Sumy stravného sú upravené v opatrení Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny č. 110/2009 Z.z. o sumách stravného (ďalej len „opatrenie o sumách stravného“).
Povinný a oprávnený subjekt
Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom:
• poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
• zabezpečovať stravovanie,
pričom zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.
Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako:
• šesť hodín v prípade nároku na prestávku na odpočinok a jedenie (§ 91 ods. 1 Zákonníka práce),
• štyri hodiny v prípade zabezpečenia stravovania (§ 152 Zákonníka práce).
Prestávka najedenie podľa Zákonníka práce
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie za podmienok stanovených v Zákonníku práce. Túto povinnosť a jej podmienky upravuje § 91 ods. 1 Zákonníka práce, podľa ktorého:
„Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút."
Prestávku na odpočinok a jedenie zamestnávateľ
poskytuje v „prirodzenej podobe"
. Prirodzenou podobou sa rozumie poskytnutie času v trvaní 30 minút, ktoré zamestnanec strávi odpočinkom a/ale
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.