Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup stavebného úradu počas druhej vlny šírenia choroby COVID-19 (3. časť)

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe Zo seriálu: Postup stavebného úradu počas druhej vlny šírenia choroby COVID-19

Zákon č. 90/2020 Z.z., ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 (ďalej len "novela") v Čl. I novelizoval zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon"). Novela sa zásadne dotkla postupu obcí ako stavebných úradov v zmysle § 117 ods. 1 stavebného zákona. Januárové číslo prináša poslednú časť tohto seriálu v podobe spracovania komentára k § 142h písm. c) stavebného zákona.

Komentár k § 142h k písm. c) stavebného zákona

„stavebný úrad vybaví bez zbytočného odkladu podanie, pri ktorom môže vykonať úkony na základe písomne predloženého návrhu, ktorý poskytuje dostatočný podklad na posúdenie podania bez osobného kontaktu s účastníkmi konania.“

Vyhlásenie mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobilo stavebným úradom už počas prvej vlny na jar 2020 nemalé problémy pri včasnom vybavovaní agendy, a to najmä preto, že ich zamestnanci boli v karanténe, práceneschopný alebo pri ošetrovaní člena rodiny. Niektoré obecné úrady obmedzili svoju činnosť (napr. úradné hodiny) z obavy pred šírením nákazy. Zákaz hromadných podujatí spôsobil znemožnenie vydávania niektorých rozhodnutí, ktoré vyžadovali také úkony, kde by dochádzalo k osobnému kontaktu viacerých osôb (ústne pojednávania, miestne ohliadky, štátny stavebný dohľad a pod.).
Preto možno konštatovať, že novela stavebného zákona výrazným spôsobom pomohla stavebným úradom, keď uvoľnila prísnosť niektorých ustanovení stavebného zákona a zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p.
To však neznamená, že počas mimoriadnej situácie, núdzov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.