Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Označovanie ulíc a iných verejných priestranstiev

Dátum: Rubrika: Správne právo

Príspevok sa z obsahovej stránky venuje označovaniu ulíc a iných verejných priestranstiev. Po krátkom historickom exkurze do problematiky nasleduje právna analýza ostatnej novelizácie predmetnej právnej úpravy a jej vplyvov. Druhá časť príspevku sa zameriava na označovanie ulíc a iných verejných priestranstiev od 1. decembra 2020 v intertemporálnych súvislostiach.

I. Zmeny v označovaní ulíc a iných verejných priestranstiev po 1. decembri 2020
Označovanie ulíc a iných verejných priestranstiev je dôležitou a obvyklou súčasťou komunálnych poriadkov jednotlivých krajín. I v Slovenskej republike je podľa platného právneho stavu súčasťou právno-normatívnej platformy obecného zriadenia. Nebolo tomu tak vždy. Právna úprava označovania ulíc a iných verejných priestranstiev bola do § 2b zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") prevzatá s účinnosťou od 1. januára 2002 z pôvodnej úpravy obsiahnutej v zákone Národnej rady Slovenskej republiky č. 221/1996 Z.z. o územnom a správnom usporiadaní Slovenskej republiky v z. n. p. Zmena sa odôvodnila tým, že problematika určovania názvov ulíc a iných verejných priestranstiev v obci je vecne bližšia úprave pôsobnosti obce ako úprave územného a správneho usporiadania štátu.
Zákon o obecnom zriadení upravuje v § 2b ods. 3 normatívne vodidlá určovania názvov ulíc a iných verejných priestranstiev pozitívnym, ale aj negatívnym spôsobom.
Pozitívna právna úprava (ako by sa názvy ulíc a iných verejných priestranstiev mali určovať) je obsiahnutá v prvej vete § 2b ods. 3 zákona o obecnom zriadení. Podľa tohto ustanovenia sa názvy ulíc a iných verejných priestranstiev určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a pod.
Negatívna právna úprava (aké názvy ulíc a iných verejných priestranstiev byť nesmú) je obsahom druhej a tretej vety predmetného ustanovenia. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženské alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce. Novú výluku z možných názvov ulíc a iných verejných priestranstiev zaviedla novela zákona o obecnom zriadení vykonaná zákonom č. 338/2020 Z.z. S účinnosťou od 1. decembra 2020 nemožno ulicu alebo iné verejné priestranstvo pomenovať po predstaviteľoch režimu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945 alebo iného režimu založeného na fašistickej ideológii alebo nacistickej ideológii (napr. nacistické Nemecko alebo fašistické Taliansko), alebo režimu založeného na komunistickej ideológii.
Predstaviteľmi režimu Slovenskej republiky z rokov 1939 - 1945 sa podľa § 6a zákona č. 487/2013 Z.z. o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.