Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odmena podľa kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2021

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2021 je dohodnuté vyplatenie odmeny v sume 100 eur v mesiaci december 2021 podľa § 20 ods. 1 písm. g) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Má na túto odmenu nárok aj hlavný kontrolór mesta a primátor, prípadne zamestnanci, ktorí budú v čase vyplácania tejto odmeny práceneschopní alebo sú na materskej a rodičovskej dovolenke?

Benefit v podobe odmeny vo výške 100 eur je zakotvený v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 553/2003 Z. z.") a podľa kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2021 (ďalej len "kolektívna zmluva vyššieho stupňa"). Z tlačovej správy Úradu vlády SR zo dňa 10. decembra 2020 ku kolektívnemu vyjednávaniu pritom vyplýva, že jednorazová odmena vo výške 100 eur slúži ako kompenzácia nevalorizovania tarifných platov zamestnancov vo verejnej správe v roku 2021.
Uvedená otázka sa týka niekoľkých špecifických okruhov zamestnancov, preto ju možno rozdeliť na dve samostatné časti. V prvej časti sa budeme venovať primátorovi mesta (starostovi obce) a hlavnému kontrolórovi a v druhej časti zamestnancom, ktorí sú práceneschopní alebo sú na materskej a rodičovskej dovolenke.
Primátor (starosta) a hlavný kontrolór
Funkcia primátora (starostu) a hlavného kontrolóra je volenou funkciou v samospráve, pričom obidve funkcie majú špecifické postavenie podľa osobitných právnych predpisov. Právne postavenie a platové pomery primátorov miest a starostov obcí sú upravené osobitným právnym predpisom, a to zákonom č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 253/1994 Z. z.").
Podľa § 2 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z. z. funkcia starostu je verejná funkcia, kto
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.