Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Náhrada za zákonné vecné bremeno podľa zákona č. je jednorazová

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

Tento názor zastáva Najvyšší súd SR v uznesení zo dňa 30.11.2020, sp. zn. 8Cdo/17/2019, pričom odkázal aj na svoje predchádzajúce rozhodnutie, ako aj na rozhodnutia Ústavného súdu SR.

Zákon č. 66/2009 Z.z. rieši špecifický prípad pozemkových úprav na účely usporiadania vlastníctva k pozemkom pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky (ďalej len "VÚC"). Ide o neusporiadané vlastnícke vzťahy k pozemkom pod cestami, školami, škôlkami, kultúrnymi domami a pod. Osobitnými predpismi síce prešlo vlastníctvo k rôznym verejnoprospešným stavbám zo štátu na obce a VÚC, avšak bez majetkovoprávneho usporiadania k pozemkom pod týmito stavbami. Treba uviesť, že pozemkové úpravy podľa zákona č. 66/2009 Z.z. sa v praxi priveľmi neuplatňujú, a to z dôvodu viacerých legislatívnych a praktických problémov. Dôležité je však tiež to, že až do času vykonania pozemkových úprav zákon č. 66/2009 Z.z. v § 4 zakotvil v prospech obcí a VÚC ako vlastníkov stavieb vecné bremeno, ktoré vzniká priamo zo zákona. Obsahom tohto vecného bremena je držba a užívanie pozemku pod stavbou (za taký sa považuje aj priľahlý pozemok podľa zákona č. 66/2009 Z.z.) vrátane práva uskutočniť stavbu alebo zmenu stavby.
Zákon č. 66/2009 Z.z. však neuvádza nič ohľadom náhrady za takéto zákonné vecné bremeno pre vlastníkov pozemkov. Treba uviesť, že mnohé osoby sa na súdoch domáhajú voči obciam a VÚC rôznych špekulatívnych nárokov, keď nadobudli vlastníctvo k pozemkom pod stavbami VÚC a obcí práve s cieľom uplatňovania si opakovanej náhr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.