Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

Dátum:

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru
Tento článok pojednáva najmä o úprave formálnych náležitostí jednotlivých druhov dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer. Zaoberá sa aj rôznymi spôsobmi skončenia vzťahu medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktorý na ich základe vznikol.
Vykonávať závislú prácu možno podľa zákona c. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (Zákonník práce) na základe pracovného pomeru založenom pracovnou zmluvou, ale aj na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer.
Zákonník práce definuje závislú prácu ako:
„výlučne osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností".
V rámci
dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný
pomer rozoznávame:
• dohodu o vykonaní práce,
• dohodu o pracovnej činnosti a
• dohodu o brigádnickej práci študenta.
Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickými osobami v tom prípade, že ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom práce alebo ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce.
V porovnaní s pracovným pomerom ide o výnimočné formy zamestnávania fyzických osôb. Výnimočnosť spočíva v tom, že tieto dohody slúžia na dočasné a krátkodobé pokrytie potreby pracovnej sily zamestnávateľa, pre ktorého by uzatvorenie pracovného pomeru bolo nehospodárne a administratívne náročné. Právna úprava dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer je voľnejšia, ako je to v prípade pracovného pomeru.
Právny rámec
Pracovnoprávne vzťahy, ktoré vznikajú medzi zamestnancom a zamestnávateľom na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, upravuje Zákonník práce v týchto ustanoveniach:
• všeobecne v § 223 až § 225,
• dohodu o vykonaní práce v § 226,
• dohodu o brigádnickej práci študenta v § 227 až § 228 a
• dohodu o pracovnej činnosti v § 228a.
Na vzťahy zakladané dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer sa vzťahujú aj ustanovenia prvej časti Zákonníka práce.
Práce, na ktoré nemožno dohody uzatvárať
Všeobecná úprava dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je obsiahnutá v ust. § 223 až § 225 Zákonníka práce. Zákonník práce v § 223 ustanovuje,
na aké práce (činnosti) nemožno uzatvárať dohody o prácach vykonávaných mimo pracovný pomer.
Ide o nasledovné práce:
• V súlade s § 223 ods. 2 Zákonníka práce možno síce dohody uzatvárať aj s mladistvými zamestnancami, ale iba ak sa tým neohrozí ich zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie, pričom mladistvým zamestnancom sa rozumie:
„zamestnanec mladší ako 18 rokov"
(ustanovenie § 40 ods. 3 Zákonníka práce). Zákonník práce vo svojich ustanoveniach nedefinuje pojmy ako zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť, výchova na povolanie, ale spravidla pôjde o také práce, ktoré neohrozujú psychický, fyzický vývoj mladistvého, ani jeho prípravu na povolanie.
• Ust. § 223 ods. 3 Zákonníka práce vylučuje možnosť uzatvárania dohôd o vykonaní práce na činnosti, ktoré sú predmetom zákona č. 618/2003 Z.z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom v z. n. p. (ďalej len „autorský zákon“). Predmetom ochrany podľa autorského zákona sú napr. architektonické dielo, audiovizuálne dielo, fotografické dielo, počítačový program, a iné.
• V súlade s § 224 ods. 3 Zákonníka práce platí zákaz niektorých prác pre ženy aj mladistvých. Podľa § 161 Zákonníka práce:
„Ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu, najmä prácami, ktoré ohrozujú ich materské poslanie."
V zmysle § 175 Zákonníka práce mladistvý nemôže byť zamestnávaný prácami pod zemou pri ťažbe nerastov, pri razení tunelov a štôlní, prácami, ktoré so zreteľom na anatomické, fyziologické a psychické zvláštnosti v danom veku sú pre neho neprimerané, nebezpečné alebo jeho zdraviu škodlivé, prácami, pri ktorých je vystavený zvýšenému nebezpečenstvu úrazu alebo pri ktorých výkone by mohol vážne ohroziť
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.