Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Koniec vývozu odpadu z EÚ?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Dňa 17. novembra 2021 zverejnila Európska komisia návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o preprave odpadu [1], ktorý má zaviesť výrazné zmeny v oblasti cezhraničnej prepravy odpadu. Od 19. novembra 2021 do 17. januára 2022 môže verejnosť pripomienkovať návrh nového nariadenia o preprave odpadu, a to prostredníctvom webovej stránky Európskej komisie [2]. Európska komisia následne prijaté pripomienky predloží Európskemu parlamentu a Rade s cieľom prispieť k legislatívnej diskusii. Zhrnutie najvýznamnejších plánovaných zmien nájdete v článku.

Dôvody a ciele návrhu nového nariadenia o preprave odpadu
EÚ je dôležitým aktérom v rámci globálneho obchodu s odpadom. V roku 2020 vyviezla do krajín mimo EÚ približne 32,7 milióna ton odpadu, čo od roku 2004 predstavuje nárast o 75% a hodnotu 13 miliárd eur [3]. V súčasnosti platné nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o preprave odpadu bolo prijaté ešte v roku 2006, pričom už nedostatočne upravuje viacero problematických otázok týkajúcich sa prepravy odpadu.
Ide najmä o nedostatočnú právnu úpravu pravidiel nakladania s odpadmi, ktoré sa vyviezli z EÚ do krajín mimo OECD, o zastaralé administratívne postupy pri preprave odpadu v rámci EÚ a o nedostatočný postih nelegálnej prepravy odpadu.
Hlavným cieľom návrhu nového nariadenia o preprave odpadu je teda chrániť životné prostredie uľahčením prepravy odpadu v rámci EÚ v súlade so zásadami obehového hospodárstva, zaručením environmentálne vhodného nakladania s odpadom vyvezeným mimo EÚ a riešením nezákonnej prepravy odpadu v rámci EÚ i mimo nej.
Návrhom nového nariadenia o preprave odpadu sa má zabezpečiť, aby EÚ nevyvážala svoje problémy s odpadmi do zahraničia a aby sa zabezpečilo nakladanie s odpadmi environmentálne udržateľným spôsobom nielen v EÚ, ale aj mimo nej. Navrhované opatrenia majú prispieť k zavedeniu prísnych noriem nakladania s odpadom v tretích krajinách dovážajúcich odpad z EÚ, čo by malo týmto krajinám priniesť environmentálny aj ekonomický prospech a taktiež prispieť k zníženiu celkových emisií skleníkových plynov a splneniu cieľov v oblasti ochrany klímy.
Zároveň majú odpady často kladnú ekonomickú hodnotu, a to najmä ako druhotné suroviny, ktoré môžu nahradiť pôvodné materiály a znížiť závislosť od nich, a prispieť tak k vyššiemu stupňu obehového hospodárstva. V Európskej zelenej dohode a priemyselnej stratégii [4] sa uznalo, že prístup k surovinám má strategický význam a je nutným predpokladom na to, aby Európa splnila svoj cieľ zelenej a digitálnej transformácie. V akčnom pláne pre kritické suroviny [5] sa zdôraznilo, že Európu opúšťajú značné množstvá zdrojov vo forme odpadu namiesto toho, aby boli recyklované na druhotné suroviny. Obmedzenie vývozu odpadu do krajín mimo OECD má teda podporiť aj recykláciu odpadu v EÚ zo skôr uvedených dôvodov.
Jednotlivé ciele stanovené Európskou komisiou by sa mali dosiahnuť nasledujúcimi spôsobmi:
1.
Preprava v rámci EÚ:
a)
modernizovať nariadenie o preprave odpadu povinným prechodom na digitálnu výmenu údajov v celej EÚ,
b)
harmonizovať vykonávanie existujúcich postupov a povinností (vopred odsúhlasené zariadenia, finančné záruky, klasifikácia prepravovaného odpadu),
z)
zosúladiť nariadenie o preprave odpadu s hierarchiou odpadového hospodárstva a jej dôrazom na opätovné použitie a recykláciu.
2.
Vývoz mimo EÚ:
a)
prijať ustanovenie, že odpad môže byť vyvážaný iba do tých krajín mimo OECD, ktoré preukážu svoju schopnosť spracovávať určitý odpad environmentálnym spôsobom,
b)
zabezpečiť, aby vyvážajúce spoločnosti a krajiny overovali, či zariadenia nakladajú s týmto odpadom správne.
3.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.