Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Čo s batériami z elektromobilov po ukončení ich životnosti?

Dátum: Rubrika: Trendy

Technológie recyklácie lítiovo-iónových batérií s ukončenou životnosťou, ktoré sú používané najmä v elektromobiloch, nedokážu držať tempo s rýchlym vzostupom elektrických vozidiel a podľa novej štúdie to do budúcnosti predstavuje veľký problém pre odpadové hospodárstvo. Štúdia vznikla vo Veľkej Británii pod vedením výskumníkov z University of Birmingham  v spolupráci s výskumníkmi z University of Newcastle a University of Leicester a bola publikovaná v najnovšom vydaní časopisu Nature.

Zo štúdie ohľadom problematiky recyklácie lítiovo-iónových batérií vyplýva, že zatiaľ čo elektromobily ponúkajú riešenie na zníženie znečistenia ovzdušia, vlády a priemysel musia konať, aby vyvinuli spoľahlivú recyklačnú infraštruktúru, ktorá uspokojí budúce potreby recyklácie batérií. Vedci si totiž uvedomujú, že vo Veľkej Británii treba zabrániť zvyšovaniu množstva tohto nového odpadu.
Problematika odpadu lítiovo-iónových batérií
Otázka odpadu lítiovo-iónových batérií je už v tejto chvíli veľmi významná a bude sa zvyšovať so zvyšujúcim sa dopytom po elektromobiloch. Na základe 1 milióna predaných elektrických vozidiel v roku 2017 vedci vypočítali, že keď tieto vozidlá dosiahnu koniec svojej životnosti, vyprodukuje sa 250 000 ton alebo inak povedané pol milióna metrov kubických nespracovaného odpadu. Doktor Gavin Harper, výskumný pracovník z University of Birmingham, ktorý je hlavným autorom štúdie, uvádza:
"Recyklačná výzva nie je jednoduchá: existuje veľa rôznych druhov chemického zloženia batérií, tvarov a prevedení lítiovo-iónových batérií používaných v elektromobiloch. Jednotlivé články batérie sa formujú do modulov, z ktorých sa potom zostavujú batér
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.