Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Analýza triedeného zberu vo vybraných mestách a obciach Slovenska (2.)

Dátum: Rubrika: Trendy

Triedenie odpadu je podľa zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (­ďalej len „zákon o odpadoch“) delenie odpadov podľa druhov, kategórií alebo iných kritérií alebo oddeľovanie zložiek odpadov, ktoré možno po oddelení zaradiť ako samostatné druhy odpadov.

Podmienky zberu a triedenia sa v jednotlivých obciach a mestách líšia. Niekde je triedený zber vykonávaný prostredníctvom vriec, inde kontajnermi alebo kombinovane v závislosti od typu zástavby a podobne. Zberné nádoby na triedený zber musia mať farebné odlíšenia podľa druhu triedenej zložky a zároveň štítok s minimálnymi rozmermi 20 cm x 25 cm, ktorý je čitateľný, nezmazateľný, umiestnený na zbernej nádobe na viditeľnom mieste a obsahuje údaje o tom, pre odpad z ktorých výrobkov je nádoba určená. Triedené zložky ako papier, sklo, plasty, kovové obaly a kompozitné obaly sú pre občana bezplatné (hradené výrobcami tzv. vyhradených výrobkov), ak obsah zbernej nádoby, pre ktorú je daná zložka určená, neprekročí prípustnú mieru znečistenia, ktorá sa každým rokom znižuje. Pre rok 2020 je prípustná miera znečistenia do 40 % (vrátane). Ak miera znečistenia prekročí 40 %, za nakladanie s takto vyzbieranou zložkou komunálneho odpadu v uvedenej zbernej nádobe by mala zodpovedať obec. Spoločnosť NATUR-PACK, a.s. ako organizácia zodpovednosti výrobcov (ďalej len "OZV") realizuje podľa vlastnej Metodiky na kontrolu znečistenia triedeného odpadu v zberných nádobách a na stanovenie podielu obalov a neobalových výrobkov v týchto zberných nádobách (ďalej len "metodika"), triedenie vybraných zložiek komunálnych odpadov. V tomto príspevku sa venujeme nečistotám v triedenom zbere. V rokoch 2018 a 2019 sme aplikovali metodiku spolu v 19 mestách a obciach a uskutočnili sme 78 analýz.
Farebnosť zberných nádob
V rámci kontrol boli zaznamenané prípady nesprávneho farebného označenia, resp. nesprávnej alebo nevhodnej kombinácie triedeného zberu do jednej spoločnej zbernej nádoby. Rovnako boli zaznamenané prípady s nedostatočnými údajmi označených zberných nádob.
Farebné rozlíšenie nádob je nasledujúce:
-
modrá pre zložku papier,
-
zelená pre zložku sklo,
-
žltá pre zložku plast,
-
červená pre zložku kovy,
-
oranžová pre viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky [názov viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky (ďalej len "VKM") bol aplikačnou novelou zákona o odpadoch nahradený názvom "kompozitné obaly", s účinnosťou k 27. decembru 2019].
Aký obsah znečistenia sme zistili
V 45 prípadoch sme analyzovali obsah štandardných 1 100 litrových kontajnerov. Súčasťou analýzy však boli aj 450, 1 200, 1 230, 1 300 a 1 500 litrové zvony. Vrecia o rôznom objeme od 60 do 150 litrov a tzv. KUKA nádoby o objeme 120 a 240 litrov sme skontrolovali celkovo v 33 prípadoch. Na základe analýz sme zistili, že čistota triedeného zberu dosahuje pri vrecovom systéme lepšie výsledky. Priemerné znečistenie pri všetkých zložkách triedeného zberu formou vriec a tzv. KUKA nádob bolo na úrovni viac ako 11 %, pričom znečistenie v zberných nádobách, kontajneroch a zvonoch bolo viac ako 17 %. Do obsahu znečistenia boli zaradené pri každej z povinne zbieraných zložiek tie odpady, ktoré do určených nádob nepatria. Napríklad pri zložke papier a lepenka boli pod nečistoty zaradené plasty, kovové obaly, kompozitné obaly na báze lepenky, zmesový odpad, drobný stavebný odpad, biologicky rozložiteľné odpady, textil a podobne. K najviac znečisteným komoditám patria plasty alebo ich kombinácia zberu spolu s kovovými obalmi a VKM do jednej spoločnej zbernej nádoby. Týchto analýz sme zrealizovali spolu 25. Najviac analýz, až 30, sme uskutočnili pre zložku papier a lepenka. Pomery obsahu znečistenia k odpadom z obalov a odpadom z neobalových výrobkov pri jednotlivých komoditách možno vidieť na nasledujúcich obrázkoch.
Obrázok 1
Obrázok 1 vyjadruje podiel odpadov z obalov a odpadov z neobalových výrobkov v PAPIERI a LEPENKE ku nečistotám, ktoré boli z daných vzoriek vytriedené. K najčastejšie sa vyskytujúcim nečistotám patrili - VKM, blistre od liekov, sklené fľaše, zaváraninové poháre, textil, vankúše s výplňou z peria, kabelky, odrezky kobercov, zvyšky jedál, biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad (pokosená tráva a lístie), použité detské plienky a hygienické vreckovky, obaly od farieb a náterových hmôt, košíky z prútia a slamy, výplňový polystyrén (ďalej len "PS"), knihy, zmesový odpad.
Obrázok 2
Obrázok 2 vyjadruje podiel odpadov z obalov a odpa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.