Vplyv Covid-19 na odpadové hospodárstvo

Vydáno: 9 minút čítania

Pandémia COVID-19 spôsobená koronavírusom vytvorila problémy aj v odpadovom hospodárstve. Vo väčšine svetových metropol, kde pandémia prepukla naplno, bol pozorovaný prudký nárast zdravotníckeho odpadu. Tento odpad bol spočiatku považovaný za možnú hrozbu prenosu koronavírusu. Neskôr sa potvrdilo, že nebol zaznamenaný žiadny prípad prenosu infekcie z odpadu na človeka. Na území SR bol v čase výskytu pandémie pozorovaný až 25 %-ný nárast tvorby komunálneho odpadu.

Pandémia bola výzvou v mnohých aspektoch ľudskej spoločnosti vrátane odpadového hospodárstva, pričom zasiahla a prerušila rôzne dodávateľské reťazce. So zvyšujúcim sa dopytom a užívaním ochranných prostriedkov došlo k prudkému nárastu množstva tohto odpadu. Taktiež existujú obavy, že nesprávnou manipuláciou s týmto odpadom sa môže nákaza vírusom šíriť ďalej. V budúcnosti preto bude potrebné zaviesť nové systémy a technológie pre správne zvládnutie nakladania s odpadom pochádzajúcim zo zdravotníctva. Cieľom tejto práce je opísať legislatívne opatrenia týkajúce sa ochorenia COVID-19 na území SR a vo svete a tiež poukázať na prepojenie pandémie na tvorbu odpadu.
 
Opatrenia v rámci Slovenskej republiky
Ministerstvo životného prostredia SR vydalo už 25. marca 2020 usmernenie so zámerom apelovať na zodpovedné a bezpečné nakladanie s komunálnym odpadom. Pri nakladaní s odpadom nedochádza ku kontaktu väčšieho množstva ľudí. Preto nebolo potrebné zaviesť tak prísne opatrenia ako uzavretie prevádzky alebo iných činností, ktoré súvisia s nakladaním odpadu. Práve naopak, v tejto situácii je nevyhnutné, aby spracovateľské závody, ktoré nakladajú s odpadom, pracovali v rovnakom režime. Jediné prevádzky, ktoré boli zasiahnuté opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR, boli prevádzky zberných dvorov a výkupní odpadov. Tieto prevádzky nebolo možné prevádzkovať, keďže tu dochádzalo ku kontaktu väčšieho počtu ľudí.
V súvislosti s tvorbou komunálneho odpadu, resp. použitých ochranných prostriedkov vzniká otázka, ako a kam vhadzovať tento odpad. Úrad verejného zdravotníctva SR preto odporúča nasledujúci postup, ako správne nakladať s týmto odpadom v domácnostiach. Použité

Související dokumenty

Súvisiace články

Najnovšia amnestia vo veciach priestupkov
Voľba hlavného kontrolóra počas mimoriadnej situácie
Nezákonné konanie verejného zhromaždenia
Zvýšila pandémia ochorenia Covid-19 tlak na zodpovedosť jednotlivca a spoločnosti za nakladanie s odpadmi?
Zmeny v sociálnom, zdravotnom a dôchodkovom sporení počas pandémie COVID-19
Pomoc štátu zamestnávateľom počas COVID-19
Úprava rozpočtových pravidiel v čase mimoriadnej situácie
Novela zákona o obecnom zriadení v súvislosti s COVID-19
COVID-19 a pracovné právo
Per rollam hlasovanie obecného zastupiteľstva
Praktické riešenia situácií v súvislosti s COVID-19 v územnej samospráve
Hlavný kontrolór obce počas COVID-19
Finančná kontrola v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie
Prehľad lehôt v samospráve, ktoré môžu byť posunuté
Zmeny pri správe daní počas mimoriadnej situácie
Postup stavebného úradu počas druhej vlny šírenia choroby COVID-19 (1. časť)
Vzor č. 2 Upovedomenie o predĺžení lehoty na rozhodnutie – COVID-19
Opatrenia zamestnávateľa v súvislosti s výskytom koronavírusu
Zmeny v územnej samospráve v súvislosti s ochorením Covid-19

Súvisiace otázky a odpovede

Pedagogický zamestnanec - čiast.úväzkom?
Odmena 500,- €
Nárok na dovolenku a preplatenie nevyčerpanej dovolenky starostky
Odstupné starostovi a odvody z odstupného
Výpočet odstupného pre starostu
Starosta obce - dovolenka
Výpočet priemernej mzdy starostu - odstupné
Výpočet odstupného pre starostku
Uznanie kreditov + príplatok
Predlženie zmluvy na dobu určitú
Výpočet platu kontrolóra
Nevyčerpaná dovolenka
Stabilizačný príspevok a exekučný príkaz
Výpočet hodinovej sadzby funkčného platu od 1.1.2023
Verejná správa - zaokrúhľovanie príplatkov od 1.1. 2023
Účtovanie stabilizačného príspevku v rozpočtovej organizácii
Predčasné ukončenie pracovného pomeru
Pracovná náplň riaditeľa ZŠ
Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Zaradenie vychovávateľky v MŠ