Stravovanie zamestnancov verejnej správy

Vydáno: 12 minút čítania
Stravovanie zamestnancov verejnej správy
Z uzatvoreného pracovného pomeru vyplývajú, ako pre zamestnávateľa, tak aj pre zamestnanca, rôzne povinnosti. Zákonník práce ustanovuje pre zamestnávateľa (okrem iných povinností) aj povinnosť sociálne sa starať o svojich zamestnancov. Túto sociálnu starostlivosť možno definovať ako súhrn prostriedkov, prostredníctvom ktorých zamestnávateľ zvyšuje nielen kvalitu života zamestnancov, ako aj ich pracovnú motiváciu. V rámci sociálnej starostlivosti sa zamestnávateľ stará napr. o vzdelávanie zamestnancov, o ich pracovné podmienky, ale aj ich stravovanie.
Zamestnávateľ je za podmienok stanovených Zákonníkom práce povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie a tiež aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce, ale aj inými všeobecne záväznými právnymi predpismi.
Tento článok podrobnejšie pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich s poskytovaním prestávok na odpočinok a jedenie, ako aj so zabezpečovaním stravovania zamestnancov.
Právny rámec
Prestávku na odpočinok a jedenie upravuje § 91 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) a stravovanie zamestnancov je upravené v § 152 Zákonníka práce.
Ďalším predpisom upravujúcim oblasť stravovania zamestnancov je zákon č. 152/1994 Zb. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom fonde“).
Sumy stravného sú upravené v o