Stravovanie zamestnancov verejnej správy
Z uzatvoreného pracovného pomeru vyplývajú, ako pre zamestnávateľa, tak aj pre zamestnanca, rôzne
povinnosti. Zákonník práce ustanovuje pre
zamestnávateľa (okrem iných povinností) aj povinnosť sociálne sa starať o svojich zamestnancov. Túto
sociálnu starostlivosť možno definovať ako súhrn prostriedkov, prostredníctvom ktorých zamestnávateľ
zvyšuje nielen kvalitu života zamestnancov, ako aj ich pracovnú motiváciu. V rámci sociálnej
starostlivosti sa zamestnávateľ stará napr. o vzdelávanie zamestnancov, o ich pracovné podmienky,
ale aj ich stravovanie.
Zamestnávateľ je za podmienok stanovených Zákonníkom práce povinný poskytnúť zamestnancovi
prestávku na odpočinok a jedenie a tiež aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie v súlade s
ustanoveniami Zákonníka práce, ale aj inými všeobecne
záväznými právnymi predpismi.
Tento článok podrobnejšie pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich s poskytovaním
prestávok na odpočinok a jedenie, ako aj so zabezpečovaním stravovania zamestnancov.
Právny rámec
Prestávku na odpočinok a jedenie upravuje § 91 zákona
č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p.
(ďalej len „Zákonník práce“) a stravovanie
zamestnancov je upravené v § 152 Zákonníka
práce.
Ďalším predpisom upravujúcim oblasť stravovania zamestnancov je zákon č.
152/1994 Zb. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení
zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p.
(ďalej len „zákon o sociálnom fonde“).
Sumy stravného sú upravené v o