Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zodpovednosť za škodu podľa Zákonníka práce

Dátum: Rubrika: Právo pre ROPO a obce

Právna úprava, predpoklady a funkcie zodpovednosti za škodu

Zodpovednosti za škodu je v zákone č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. obsiahnutá v jeho ôsmej časti v ustanoveniach § 176 až § 221. Vzhľadom na výraznú ochrannú funkciu pracovného práva má právna úprava tejto problematiky celý rad špecifických rysov oproti zodpovednostným vzťahom, ktoré upravujú právne predpisy v iných právnych odvetviach.

Zodpovednosť za škodu sa v pracovnom práve chápe ako sankčný vzťah, ktorý je odvodený od základného pracovnoprávneho vzťahu. Ide o nový právny vzťah, ktorý až do momentu porušenia právnej povinnosti, z ktorej vznikla škoda medzi účastníkmi základného pracovnoprávneho vzťahu, nejestvoval. Obsahom tohto nového právneho vzťahu je právo poškodeného požadovať náhradu vzniknutej škody a povinnosť škodcu spôsobenú škodu nahradiť.

Aj keď sa právna úprava zodpovednosti za škodu v pracovnom práve najčastejšie spája s pracovným pomerom, v rovnakom rozsahu sa uplatňuje aj v pracovnoprávnych vzťahoch založených dohodami o prácach vykonaných mimo pracovného pomeru (§ 223 až § 228a Zákonníka práce), ako aj v prípadoch výkonu verejnej funkcie (§ 215 Zákonníka práce).

Právna úprava zodpovednosti za škodu sa v Zákonníku práce člení na zodpovednosť zamestnanca a zodpovednosť zamestnávateľa.

Zodpovednosť zamestnanca je budovaná na princípe zavinenia, teda je vždy zodpovednosťou subjektívnou a zodpovednosť zamestnávateľa je vždy zodpovednosťou objektívnou, teda bez ohľadu na existenciu zavinenia.

Právna úprava zodpovednosti za škodu na strane zamestnanca sa člení na všeobecnú zodpovednosť (s prezumpciou neviny), v prípade ktorej musí zamestnávateľ zavinenie zamestnanca dokazovať(§ 179 a § 181 Zákonníka práce), ako aj na osobitnú zodpovednosť (s prezumpciou viny), v prípade ktorej sa zavinenie u zamestnanca v prípade vzniku škody bude predpokladať (§ 182 až § 185 Zákonníka práce). Vzhľadom na rôznorodosť skutkových podstát sa zodpovednosť zamestnávateľa v Zákonníku práce člení na úpravu všeobecnej zodpovednosti (§ 92) a úpravu osobitnej zodpovednosti (§ 193, § 194, § 195.)

Predpoklady zodpovednosti

Okrem existencie zavinenia, ktoré je nevyhnutným predpokladom iba v prípade zodpovednosti za škodu vzniknutú na strane zamestnávateľa, k naplneniu zodpovednostného vzťahu v prípade škody je nevyhnutne potrebné, aby boli splnené aj ďalšie predpoklady. Týmto predpokladom je predovšetkým skutočnosť, aby vzniknutá škoda bola dôsledkom protiprávnosti alebo škodnej udalosti, a aby k vzniku škody došlo pri plnení alebo v súvislosti s plnením úloh za existencie pracovnoprávneho vzťahu. Pri absencii niektorého z týchto predpokladov neprichádza pracovnoprávna zodpovednosť za škodu do úvahy.

Škoda sa najčastejšie charakterizuje ako ujma v majetkovej sfére poškodeného, ktorá je objektívne vyjadriteľná v peniazoch. Takáto škoda môže spočívať v poškodení alebo strate predmetu, materiálu, v penále, pokute, schodku a pod. Skutočnou škodou je majetková ujma, ktorá spočíva v zmenšení hodnoty veci poškodeného. Iná škoda, napríklad v podobe ušlého zisku, predstavuje majetkovú ujmu, o ktorú by sa bol zväčšil majetok poškodeného, keby nedošlo ku skutočnej škode.

Zákonník práce vychádza zo zásady, že sa zamestnávateľovi hradí len skutočná škoda. V prípade všeobecnej zodpovednosti zamestnanca, pokiaľ škodu spôsobil z nedbanlivosti, je jej reparácia v záujme ochrany zamestnanca obmedzená. Inú škodu, napríklad ušlý zisk, by mohol požadovať len zamestnávateľ, a to výnimočne, ak by jej neuhradenie bolo v rozpore s dobrými mravmi. Vznik škody a jej výšku musí preukazovať poškodený zamestnávateľ. Škoda sa hradí v peniazoch, pokiaľ nedôjde k tzv. naturálnej reštitúcii, t. j. k uvedeniu do pôvodného stavu. Spôsob náhrady sa ponecháva na škodcu.

Porušenie povinností spočíva v protiprávnosti ľudského správania. O tom, či je určitý úkon protiprávny, rozhoduje skutočnosť, že objektívne právo predpisuje určité správanie a v konkrétnom prípade zamestnanec alebo zamestnávateľ konali v rozpore s právnou povinnosťou, ktorá pre nich vyplývala z pracovnoprávneho vzťahu.

K porušeniu povinností musí prísť pri plnení úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Plnením pracovných úloh je okrem výkonu pracovných povinností aj činnosť vykonávaná na príkaz zamestnávateľa a činnosť, ktorá je predmetom pracovnej cesty. V priamej súvislosti s plnením pracovných úloh sú napríklad úkony potrebné na výkon práce a úkony počas práce zvyčajné alebo potrebné pred jej začatím alebo po jej skončení. Za protiprávne považuje zákonodarca aj konanie proti dobrým mravom. Príčinnú súvislosť medzi porušením povinnosti a vznikom škody musí preukazovať poškodený.

Zavinenie je subjektívna kategória, ktorá vyjadruje psychický vzťah škodcu k vlastnému protiprávnemu správaniu, ktorého výsledkom je škoda. Zavinenie má formu nedbanlivosti alebo úmyslu. Obidve tieto formy definuje Trestný zákon. Škoda je spôsobená

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály