Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zdaňovanie príjmov v miestnej samospráve – špecifické problémy

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Príspevok je určený účtovným jednotkám (ÚJ) miestnej samosprávy, ktorými sú obce a nimi zriadené rozpočtové organizácie (RO) a príspevkové organizácie (PO). V zásade ide o ÚJ nezriadené na podnikanie, pre ktoré platia osobitosti zdaňovania príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Zákon ich definuje ako daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie v § 12 ods. 3 ZDP a osobitne im určuje predmet dane v § 12 ods. 2 ZDP. Daň z príjmov sa účtuje ako daň vyberaná zrážkou a daň z príjmov právnickej osoby.

Daň vyberaná zrážkou

Daň vyberaná zrážkou (§ 43 ZDP) sa vzťahuje predovšetkým na úroky plynúce z peňažných prostriedkov bežných účtov. Základom dane je príjem. Vybraním dane zrážkou je splnená daňová povinnosť, ak je vybraná platiteľom dane za daňovníka, ktorým je daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie podľa § 12 ods. 2 ZDP.

Účtovanie úrokov a dane z úrokov:

P.č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Úroky prijaté na bankovom účte (brutto)

221, 22x

662

2.

Daň z úrokov

591

221, 22x

Legenda: účty 591 – Splatná daň z príjmov, 221 – Bankové účty, 22x – Bankové účty v RO.

Upozornenie:

  • pri účtovaní je zakázané kompenzovať náklady a výnosy, preto sa účtuje brutto výnos z úrokov a daň vyberaná zrážkou sa účtuje ako náklad,
  • účtuje sa vždy, keď sú položky na bankovom výpise a účtuje sa priamo v banke (nie je potrebné predpisovať),
  • ak by na konci účtovného obdobia neboli úroky pripísané a boli by pripísané až v nasledujúcom účtovnom období, vtedy je potrebné účtovať časové rozlíšenie (MD 385 / D 662).

 

Z hľadiska dane z príjmov:

  • sú úroky predmetom dane podľa § 12 ods. 2 ZDP; ide o príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou,
  • u daňovníka, ktorý je povinný podať daňové priznanie sa tento príjem do základu dane nezahrnie,
  • nie je možné daň vyberanú zrážkou považovať za preddavok, a preto ju daňovník ani nemôže odpočítať v daňovom priznaní právnickej osoby, v prípade ak dosiahol stratu alebo nižšiu daňovú povinnosť ako odviedol daň vyberanú zrážkou.

Daň z príjmov právnickej osoby

Daň z príjmov a účtovníctvo

Zaúčtovanie splatnej dane ÚJ (obec, RO, PO) je ostatným účtovným prípadom pred uzatvorením účtovníctva. Vypočítaná daňová povinnosť je záväzok, ktorý je predmetom inventarizácie a preukazuje sa daňovým priznaním. V termíne na podanie daňového priznania je daň aj splatná. Ak ÚJ svoju daňovú povinnosť nezaúčtuje, potom jej účtovníctvo nie je úplné (§ 8 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. – ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Vo všeobecnosti sa u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva vychádza z výsledku hospodárenia, preto je účtovníctvo zdrojom informácií o výsledku hospodárenia a o účtovaní samotnej dane z príjmov.

ÚJ zisťuje výsledok hospodárenia v účtovníctve v dvoch krokoch, a to:

  • výsledok hospodárenia pred zdanením daňou z príjmov z činnosti, ktorej príjmy sú zdaňované daňou z príjmov sa zisťuje ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5 okrem účtov 591 – Splatná daň z príjmov 595 – Dodatočne platená daň z príjmov a
  • výsledok hospodárenia po zdanení daňou z príjmov – účtovný výsledok hospodárenia sa zistí ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5.

Zisťovanie výsledku hospodárenia pred zdanením je dôležitý krok pre riadok 100 daňového priznania (DP). V žiadnom prípade v nákladoch nesmú byť zahrnuté účty daní 591595, pretože daň nemôže znižovať základ dane. Platí to aj pre daň z úrokov. Riadok 100 daňového priznania preberá údaj z pomocnej tabuľky C1 v III. Časti – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov. Tabuľka C1 je v daňovom priznaní dane z príjmov právnickej osoby č. MF 025734/2008-72 pre rok 2009 nová a má bližšie špecifikovať zdaňované príjmy. Osobitne sa uvedie:

  • výsledok hospodárenia pred zdanením spolu z hlavnej nezdaňovanej a zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti,
  • suma výsledku hospodárenia pred zdanením z hlavnej nezdaňovanej činnosti,
  • suma výsledku hospodárenia zo zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti,
  • príjem z predaja majetku (rozdiel podľa § 17 ods. 16 ZDP),
  • príjem z nájomného a príjem z reklám.

Daňové priznanie

ZDP upravuje povinnosť daňovníkov podať daňové priznanie za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. U daňovníkov nezaložených a nezriadených na podnikanie  platí osobitný postup, kedy má daňovník povinnosť podať daňové priznanie:

  • obec nemusí podať daňové priznanie, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane a príjmy, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 (daň vyberaná zrážkou) ZDP,
  • rozpočtové a príspevkové organizácie nemusia podať daňové priznanie, ak majú okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP, len príjmy oslobodené od dane.

Je samozrejmosťou, že ak obec alebo príspevková organizácia vykonáva podnikateľskú činnosť, má predmet dane, je povinná podať daňové priznanie.

RO nepodáva daňové priznanie, ak má všetky príjmy oslobodené od dane a má úroky zdanené zrážkovou daňou. Podnikateľskú činnosť RO nemôže vykonávať, z uvedených dôvodov sa v nej o dani z príjmov právnických osôb neúčtuje.

Pri určení povinnosti zdaňovať príjmy je dôležité správne určiť predmet dane a oslobodenie od dane.

Predmet dane

Predmetom dane daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie, sú príjmy z činností, ktorými dosahujú zisk, alebo ktorými sa dá zisk dosiahnuť, a to vrátane príjmov z:

  • predaja majetku,
  • nájomného,
  • reklám,
  • členských príspevkov a
  • ktorých sa daň vyberá podľa § 43 (t. j.  daň vyberaná zrážkou; napr. úroky z bankových  účtov).

Predmetom dane nie je:

  • príjem podľa § 50 ZDP , t. j. prijaté 2 % z daní,
  • príjem získaný darovaním  alebo dedením,
  • podiel na zisku, vyrovnací podiel, podiel na likvidačnom zostatku alebo podiel na výsledku podnikania, ak nie sú predmetom dane podľa § 3 ods. 2 písm. c) ZDP a sú vyplácané právnickej osobe,
  • príjem plynúci z dôvodu nadobudnutia nových akcií a podielov, ako aj príjem plynúci z dôvodu ich výmeny pri zrušení daňovníka bez likvidácie, a to aj vtedy, ak súčasťou splynutia, zlúčenia alebo rozdelenia spoločnosti je aj majetok spoločnosti so sídlom v členských štátoch Európskej únie.

Oslobodenie od dane

Od dane sú oslobodené príjmy podľa § 13 ZDP, ide predovšetkým o príjmy:

  • daňovníkov uvedených v § 12 ods. 3 plynúce z činnosti, na ktorej účel títo daňovníci vznikli, alebo ktorá je ich základnou činnosťou vymedzenou osobitným predpisom okrem príjmov z činností, ktoré sú podnikaním, a príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP; v rozpočtových organizáciách sú od dane oslobodené aj príjmy z činnosti, ktorá je vymedzená zriaďovateľom v zriaďovacej listine na plnenie jej základného účelu a príjmy z prenájmu a z predaja majetku zahrnuté v rozpočte zriaďovateľa okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP,
  • obcí a vyšších územných celkov z prenájmu a predaja ich majetku.

Lehoty na podávanie daňového priznania

Daňové priznanie sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, t. j. do 31. 3. 2010; v lehote na podanie daňového priznania je daňovník povinný daň aj zaplatiť. Zákon pri podaní daňového priznania za rok 2009 umožňuje predĺženie lehoty na podanie daňového priznania na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania. Lehota sa predlžuje najviac o tri celé kalendárne mesiace s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii. Daňovník v oznámení uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, a v tejto novej lehote je aj daň splatná.

Z hľadiska zdaňovania príjmov ide o povinnosť podať daňové priznanie v predpísanej lehote k tej daňovej povinnosti, o ktorej bola ÚJ povinná účtovať v účtovnej závierke za rok 2009 a svoj záväzok mala povinnosť inventarizovať.

Účtovníctvo a daň z príjmov

Účtovníctvo je zdroj rôznorodých informácií o činnosti ÚJ. Počas účtovného obdobia si svoje zdaňovanie ÚJ pripravuje na vytváraných analytických účtoch, účtuje daň vyberanú zr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály