Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zásady a metódy vedenia účtovníctva príspevkovej organizácie

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V predchádzajúcom príspevku sme sa venovali základným princípom vzniku a činnosti príspevkových organizácií a pravidlám hospodárenia, ktoré sú základom aj pre  určenie obsahu a spôsobu vedenia ich účtovníctva.

Pojem účtovníctvo nie je definovaný v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), a preto ho uvádzam tak, ako sa používa v odbornej literatúre, resp. v účtovníckej praxi.

Účtovníctvo je najucelenejší systém informácií, ktorý presne a spoľahlivo zaznamenáva a poskytuje ekonomické informácie o účtovnej jednotke, ktorou je v našom prípade príspevková organizácia. Celý tento systém je budovaný na elementárnych a všeobecných zásadách vedenia účtovníctva, ktoré si vysvetlíme v tejto časti. Pokladám za nesprávne, keď sa ešte stále v praxi používa pojem „účtovná evidencia“. Tento pojem dehonestuje účtovníctvo a evidenciu, a účtovníctvo tak stráca to postavenie, ktoré mu skutočne patrí pri poskytovaní a zaznamenávaní informácií o účtovnej jednotke – príspevkovej organizácii.

V našich podmienkach zákonom upravené účtovníctvo si kladie za cieľ poskytnúť účtovnou formou, podľa stanovených účtovných zásad, verný a pravdivý obraz o majetku, finančnej situácii, výsledku hospodárenia účtovnej jednotky a tento cieľ musí splniť aj účtovníctvo každej príspevkovej organizácie.

Samotný spôsob zaznamenávania a poskytovania informácií účtovníctvom je v našich podmienkach právne upravený zákonom o účtovníctve, ktorý definuje povinnosti účtovných jednotiek spojených s vedením účtovníctva a zostavovaním účtovnej závierky a príslušnými opatreniami ministerstva financií, ktoré podrobne vysvetľujú spôsob vedenia účtovníctva .

Účtovníctvo príspevkových organizácií, tak ako každé účtovníctvo, plní nasledovné funkcie:

  • dokumentačná,
  • informačná,
  • kontrolná,
  • poskytuje podklady pre riadenie a rozhodovanie.

Z dokumentačnej funkcie vyplýva, že účtovníctvo dokumentuje:

  • stav majetku a záväzkov,
  • pôvod majetku a zdroje jeho krytia,
  • dosiahnutý výsledok hospodárenia príspevkovej organizácie.

informačnej funkcie vyplýva povinnosť pre príspevkovú organizáciu informovať o dosiahnutých výsledkoch a finančnej situácii jednak zriaďovateľa, ale aj ostatných používateľov účtovnej závierky (napr. dodávatelia,  odberatelia, štát, zamestnanci).

Kontrolná funkcia je zameraná na potrebu poskytnutia podkladov pre kontrolu jednak stavu majetku a záväzkov, jednak pre kontrolu tvorby a použitia výsledku hospodárenia, ale aj činnosti vnútroorganizačných útvarov a pre externé kontroly oprávnené kontrolovať príslušnú príspevkovú organizáciu.

Poslednou veľmi dôležitou funkciou je poskytnúť podklady pre rozhodovanie, t. j. ako bude príspevková organizácia zabezpečovať svoj predmet činnosti, s akými prostriedkami a pod., ale aj informáciu o rozpočtovom hospodárení a dosiahnutých výsledkoch rozpočtového hospodárenia.

Účtovníctvo ako súčasť ekonomických vedných disciplín prechádza procesom zdokonaľovania. Táto skutočnosť nás núti k tomu, aby sme účtovníctvu venovali oveľa väčšiu pozornosť ako doteraz, keď plnilo len určité obmedzené informačné funkcie pre potreby plánovania a štatistiky.

Vecný obsah účtovníctva tvoria:

  • bežné účtovníctvo,
  • účtovné výkazy.

Bežné účtovníctvo predstavuje účtovanie počas roka (bežne, ako nastávajú jednotlivé hospodárske, resp. účtovné operácie vrátane účtovných prípadov, ktoré sa účtujú v zmysle postupov účtovania pri uzatváraní účtovných kníh ku dňu riadnej, resp. mimoriadnej účtovnej závierky). Vedenie bežného účtovníctva od roku 2008 rieši pre príspevkové organizácie opatrenie Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky, v znení opatrenia č. MF/25189/2008-311 a opatrenia č. MF/24240/2009-31.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály