Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vybrané problémy zamestnávateľa pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane a vypláca príjmy zo závislej činnosti, postupuje v súlade so zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). Tento predpis pre zamestnávateľa stanovuje veľké množstvo povinností, ktoré je povinný plniť počas celého zdaňovacieho obdobia. Niektoré povinnosti sa u zamestnávateľa stávajú rutinou, ale niektoré sú ojedinelé a stávajú sa pre zamestnávateľa špecifickými. V nasledujúcich riadkoch sa časti z nich budem venovať podrobnejšie.

Zamestnanec a daňový bonus počas prázdnin

Kto, kedy a za akých podmienok si môže uplatniť nárok na daňový bonus, upravuje ustanovenie § 33 zákona o dani z príjmov. Zamestnanec, ktorý si chce uplatniť nárok na daňový bonus, musí splniť súčasne tri základné podmienky, ktorými sú:

  • zamestnanec dosiahne zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy; za rok 2011 je to aspoň 1 902 € (1/12 = 158,50 €),
  • zamestnanec žije s dieťaťom v jednej domácnosti; domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby,
  • dieťa zamestnanca sa považuje za vyživované podľa § 33 ods. 2 zákona o dani z príjmov.

Zamestnanec si môže daňový bonus na dieťa uplatniť za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splneného podmienky na jeho uplatnenie. Problematickým obdobím na jeho uplatnenie sa stáva obdobie letných prázdnin, kde je v prvom rade potrebné posúdiť, či sa dieťa považuje za vyživované alebo nie. Ktoré dieťa sa považuje za vyživované, ustanovuje § 33 ods. 2 zákona o dani z príjmov, podľa ktorého takéto dieťa je dieťa, ktoré sa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o prídavku na dieťa“) považuje za nezaopatrené dieťa. Nezaopatrené dieťa podľa tohto zákona je napr. dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

♦ Príklad č. 1:
Zamestnanec obecného úradu si uplatňuje nárok na daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré sa sústavne pripravuje na budúce povolanie. Dňa 1. 7. 2011 toto vyživované dieťa dovŕšilo 25 rokov veku. Môže si zamestnanec obce na toto dieťaťa uplatniť daňový bonus za mesiac júl 2011?

Daňovníkovi, ktorý vyživuje dieťa len jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, možno znížiť daň alebo preddavky na daň o sumu daňového bonusu za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na jeho uplatnenie. Dieťa, ktoré dovŕšilo 25 rokov veku, nemožno považovať za nezaopatrené v deň, kedy dovŕšilo 25 rokov veku. Dňom 25. narodenín sa stáva dieťa dvadsaťpäťročným, už nie je dieťaťom vo veku do 25 rokov. Zákon o prídavku na dieťa uvádza, že nezaopatrenosť dieťaťa je najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, neuvádza, že prídavok na dieťa patrí do 25 rokov veku dieťaťa vrátane dňa jeho 25. narodenín. Vzhľadom na uvedené zamestnanec obce, ktorého dieťa dňa 1. 7. 2011 dovŕšilo 25 rokov veku, za mesiac júl 2011 nemá nárok na daňový bonus.

***

V nasledujúcich riadkoch sa budem podrobnejšie zaoberať uplatnením daňového bonusu počas prípravy na povolanie štúdiom a po jeho ukončení, kde je potrebné posúdiť, či sa dieťa považuje za nezaopatrené podľa zákona o prídavku na dieťa. Tento zákon okrem toho, že vymedzuje, ktoré dieťa sa považuje za nezaopatrené, podrobne špecifikuje, ktoré štúdium sa považuje za sústavnú prípravu na budúce povolanie. Ide napr. o štúdium na strednej škole okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov alebo o štúdium na vysokej škole okrem externého štúdia.

Aby zamestnávateľ vedel zamestnancovi správne uplatniť daňový bonus počas obdobia letných prázdnin, dôležité je vedieť aj to, kedy sa sústavná príprava dieťaťa začína a kedy skončí. Sústavná príprava dieťaťa na povolanie na strednej škole sa začína najskôr od začiatku školského roka prvého ročníka strednej školy a sústavná príprava dieťaťa na povolanie na vysokej škole sa študentovi vysokej školy začína odo dňa zápisu na vysokoškolské štúdium prvého stupňa alebo na vysokoškolské štúdium druhého stupňa a trvá do skončenia štúdia. Výchova a vzdelávanie na stredných školách môže byť ukončená napr. záverečnou skúškou, maturitnou skúškou, záverečnou pomaturitnou skúškou alebo absolventskou skúškou.

Na vysokej škole štúdium študent riadne skončí absolvovaním štúdia podľa príslušného študijného programu a dňom skončenia štúdia je deň, keď je splnená posledná z podmienok predpísaných na riadne skončenie štúdia daného študijného programu. Zamestnanec zamestnávateľovi preukáže ukončenie štúdia dieťaťa na vysokej škole vysokoškolským diplomom a vysvedčením o štátnych skúškach, ktoré sú dokladom o riadnom skončení štúdia akreditovaného študijného programu a o získaní príslušného akademického titulu.

♦ Príklad č. 2:
Zoltán absolvoval vysokoškolské inžinierske štúdium, ktoré úspešne skončil 2. 7. 2011. V tento deň prevzal zo školy vysokoškolský diplom a vysvedčenie o štátnych skúškach. Môže si Zoltánov otec uplatniť daňový bonus počas letných prázdnin?

Keďže podmienky na uplatnenie daňového bonusu boli na začiatku mesiaca júl 2011 splnené, potom zamestnancovi patrí daňový bonus na Zoltána aj za mesiac júl 2011. Od augusta 2011 Zoltánov otec nemá nárok na daňový bonus.

Okrem riadneho skončenia štúdia niektorí študenti štúdium na vysokej škole skončia aj inak, napr. zanechaním štúdia, neskončením štúdia v termíne, vylúčením zo štúdia pre nesplnenie požiadaviek, ktoré vyplývajú zo študijného programu a zo študijného poriadku vysokej školy alebo vylúčením zo štúdia. V takýchto prípadoch je rozhodujúci deň skončenia, ktorý ustanovuje § 66 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o vysokých školách“). Podľa tohto ustanovenia napr. študentovi, ktorého vylúčili zo štúdia, sa končí štúdium v deň, keď rozhodnutie o vylúčení štúdia nadobudlo právoplatnosť.

***

♦ Príklad č. 3:
Ján, údržbár mestského úradu, si uplatňuje daňový bonus na svoju dcéru Evu, ktorá sa sústavne pripravuje na budúce povolanie. Keďže Eva dostala ponuku pracovať v zahraničí, rozhodla sa štúdium na vysokej škole zanechať. Štúdium zanechala 23. 5. 2011, ale vysokej škole doručila písomné vyhlásenie o zanechaní štúdia až 13. 6. 2011. Môže si údržbár mestského úradu za mesiac jún uplatniť daňový bonus na dcéru Evu?

Keďže podľa ustanovenia § 66 ods. 2 písm. a) zákona o vysokých školách v tomto prípade dňom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály