Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Určenie poplatníka za komunálny odpad

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V súvislosti s povinnosťou platenia miestneho poplatku za komunálny odpad sa v príspevku zaoberáme tým, či je právne významná okolnosť, že fyzická osoba ako vlastník bytu prenechala byt do užívania iným osobám, a preto ho reálne neužíva. Je na vyrubenie miestneho poplatku za komunály odpad fyzickej osobe dostatočná a rozhodujúca skutočnosť, že z titulu vlastníckeho práva k predmetnému bytu ho má právo aj užívať?

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 8 Sžfk 49/2020 z 20. januára 2021
Ako vyplýva z uvedeného rozsudku, podstatná je správa aplikácia § 77 ods. 2 písm. a) zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. na zistený skutkový stav.
Právny základ pre vymedzenie poplatníka za poplatok za komunály odpad
Zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnom poplatku").
V § 77 ods. 1 zákona o miestnom poplatku sú vymedzené náklady a činnosti súvisiace s komunálnymi odpadmi a drobným stavebným odpadom, v ods. 2 sú vymedzené subjekty, ktoré sú povinné poplatok platiť. V prípade fyzických osôb [ods. 2 písm. a)] je poplatníkom tá fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý pobyt alebo ktorá má v obci prechodný pobyt, alebo fyzická osoba, ktorá je na území obce oprávnená užívať byt, alebo tá fyzická osoba, ktorá na území obce užíva byt (alebo iné nehnuteľnosti, objekty či ich časti), a to na iný účel ako na podnikanie.
Podľa ods. 3, ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci súčasne trvalý pobyt a prechodný pobyt, poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu. Ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako na podnikanie, poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu. Ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je podľa odseku 2 písm. c) fyzickou osobou oprávnenou na podnikanie a miestom podnikania je miesto jej trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a v tomto mieste nemá zriadenú prevádzkareň, poplatok platí iba raz z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu. To neplatí, ak sa na poplatníka vzťahuje množstvový zber v príslušnej časti obce.
Podľa § 80 ods. 1 zákona o miestnom poplatku poplatník je povinný v priebehu zdaňovacieho obdobia oznámiť obci vznik poplatkovej povinnosti do 30 dní odo dňa vzniku poplatkovej povinnosti a uviesť identifikačné údaje; v prípade určeného zástupcu aj identifikačné údaje za ostatných členov domácnosti, uviesť údaje rozhodujúce na určenie poplatku, ak požaduje zníženie alebo odpustenie poplatku podľa § 82, predložiť aj doklady, ktoré odôvodňujú zníženie alebo odpustenie poplatku.
Zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie poplatku a zánik poplatkovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia je poplatník povinný oznámiť obci do 30 dní odo dňa, keď tieto nastali. Za zmenu skutočností rozhodujúcich na vyrubenie poplatku sa nepovažuje uplatnenie nároku na zníženie a odpustenie poplatku.
Podľa § 81 ods. 1, 2 zákona o miestnom poplatku poplatok obec vyrubuje každoročne rozhodnutím na celé zdaňovacie obdobie. Vyrubený poplatok je splatný do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Ak poplatník preukáže, že využíva množstvový zber, obec poplatok nevyrubí rozhodnutím. Ak vznikne poplatková povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia, obec vyrubí pomernú časť poplatku rozhodnutím, začínajúc dňom vzniku poplatkovej povinnosti až do konca príslušného zdaňovacieho obdobia.
Podľa § 83 ods. 1 zákona o miestnom poplatku obec ustanoví všeobecne záväzným nariadením (ďalej len "VZN") k 1. januáru zdaňovacieho obdobia sadzby poplatku v súlade s § 78 ods. 1, hodnotu koeficientu, pri množstvovom zbere spôsob a lehotu zaplatenia poplatku, podmienky na vrátenie poplatku alebo jeho pomernej časti podľa § 82 ods. 1, podmienky, ktorých splnenie má poplatník preukázať a podklady, ktoré má poplatník predložiť pri znížení alebo odpustení poplatku.
Mesto B. B. vydalo v súlade s usta­novením § 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. a v súlade s ustanoveniami zákona o miestnom poplatku VZN Mesta B.B. o miestnych daniach a poplatku č. 11/2015, ktoré nadobudlo účinnosť 1. januára 2016. V súlade so schváleným systémom zberu odpadu stanovilo Mesto B. B. paušálny poplatok pre fyzickú osobu, ktorá má v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá má na území obce oprávnenie užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako podnikanie s tým, že sadzba paušálneho poplatku je 0,0800 eura za osobu a kalendárny deň [§ 15 ods. 1 písm. a), ods. 2 VZN].
Skutkový stav
Oznámením k poplatku za komunálny odpad adresovaným Mestu B.B. ako správcovi dane podľa § 99 ods. 2 zákona o miestnom poplatku označený platiteľ poplatku Q. Q. odhlásil fyzickú osobu V. B. - svoju dcéru z jeho platenia, pretože sa odsťahovala do Bratislavy, kde má od 3. novembra 2017 trvalý pobyt.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály