Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka predstavujú problematiku v účtovníctve verejného sektora, ktorá je riešená v štandarde IPSAS 14 - Udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (IPSAS 14 – Events after Reporting Date).

Cieľom štandardu IPSAS 14 je stanoviť:

  • kedy musí subjekt verejného sektora upraviť svoju účtovnú závierku z dôvodu udalostí po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, a
  • požadované zverejnenia o dátume, kedy bola účtovná závierka schválená na zverejnenie, a o udalostiach po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Štandard IPSAS 14 sa používa u subjektov verejného sektora, ktoré pri zostavení a predkladaní svojich účtovných závierok vychádzajú z účtovníctva založeného na akruálnom princípe.

Štandard IPSAS 14 sa stal účinným pre ročné účtovné závierky začínajúce 1. januára 2008 alebo neskôr. Odporúčalo sa skoršie uplatňovanie tohto štandardu, t. j. ak subjekt verejného sektora uplatnil tento štandard na obdobie začínajúce pred 1. januárom 2008, musel túto skutočnosť zverejniť.

Vymedzenie udalostí po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka

Udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (events after the reporting date) v zmysle štandardu IPSAS 14 sú udalosti, priaznivé aj nepriaznivé, ktoré nastanú medzi dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a dňom schválenia účtovnej závierky na zverejnenie.

K určeniu toho, ktoré udalosti spĺňajú definíciu udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, je preto nevyhnutné určiť dátum, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, ako aj dátum, keď je účtovná závierka schválená na zverejnenie.

Deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (reporting date) v zmysle štandardu IPSAS 14 predstavuje dátum posledného dňa účtovného obdobia, ku ktorému sa účtovná závierka vzťahuje.

Dátum schválenia účtovnej závierky na zverejnenie v zmysle štandardu IPSAS 14 je dátum, keď bola účtovná závierka schválená osobou alebo orgánom, ktorý má oprávnenie vykonať posledný krok nevyhnutný k jej zverejneniu.

Rozlišujeme dva typy udalostí, ktoré môžu vzniknúť po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka:

  1. udalosti preukazujúce podmienky existujúce už k dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, t. j. udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka upravujúce účtovnú závierku (adjusting events) a
  2. udalosti preukazujúce podmienky, ktoré vznikli až po dátume, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, t. j. udalosti po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka neupravujúce účtovnú závierku (non-adjusting events).

Udalosti, po dni ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka upravujúce účtovnú závierku

Subjekt verejného sektora upraví sumy vykázané v účtovnej závierke tak, aby zohľadnil dopady udalostí, ktoré upravujú účtovnú závierku po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Príkladmi udalostí, ktoré upravujú účtovnú závierku po dni, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, v dôsledku ktorých sa vyžaduje, aby subjekt verejného sektora upravil vykazované sumy v účtovnej závierke, alebo ktoré vyžadujú vykázanie položiek, doteraz nevykázaných sú:

  • Ukončenie súdneho sporu po dátume, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, potvrdzujúce, že subjekt verejného sektora mal existujúci záväzok ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Subjekt verejného sektora upraví výšku už vykázanej rezervy alebo vykáže novú rezervu v súlade s ustanoveniami štandardu IPSAS 19 – Rezervy, podmienené záväzky a podmienené aktíva. Subjekt verejného sektora už nebude zverejňovať v poznámkach podmienený záväzok, pretože toto ukončenie súdneho sporu potvrdilo záväzok existujúci už k dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
  • Získanie informácie po dátume, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka o tom, že už k dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, došlo k zníženiu hodnoty majetku alebo že suma zníženia hodnoty, ktorá by bola pre tento majetok pôvodne vykázaná, musí byť upravená, napríklad:
    • bankrot dlžníka, ku ktorému došlo po dátume, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, zvyčajne potvrdzuje skutočnosť, že táto strata na pohľadávkach existovala už k dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a subjekt musí upraviť účtovnú hodnotu pohľadávok o túto stratu,
    • predaj zásob po dátu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály