Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovníctvo rozpočtových organizácií a postupy účtovania (IV.)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Účtovníctvo rozpočtových organizácií a postupy účtovania

(pokračovanie z čísla 6/2012)

ÚČTOVÁ TRIEDA 3 – ZÚČTOVACIE VZŤAHY

Táto účtová trieda má špecifickú náplň práve pre vedenie účtovníctva rozpočtových organizácií.

Rozpočtové organizácie ako právnické osoby vstupujú pri svojej činnosti do obchodných vzťahov, t. j. dostávajú sa do pohľadávkovo – záväzkových vzťahov, ktoré upravuje buď Obchodný zákonník alebo Občiansky zákonník. 

Charakteristika účtovej triedy 3

Činnosť rozpočtových organizácií sa uskutočňuje vo vzťahu s okolím, a to buď cez dodávateľsko-odberateľské vzťahy, rozpočtové, pracovnoprávne vzťahy alebo iné, ktoré tvoria predmet účtovej triedy 3 – Zúčtovacie vzťahy. Na účtoch tejto účtovej triedy sa účtujú krátkodobé a dlhodobé pohľadávky,  krátkodobé a dlhodobé záväzky rozpočtových  organizácií k ostatným subjektom. Špecifikum tvoria  pohľadávky z rozpočtových  príjmov, záväzky z odvodu rozpočtových príjmov, záväzky z poskytnutých transferov a záväzky zo združenia rozpočtových organizácií,  časového rozlíšenia nákladov a výnosov a v neposlednom rade aj  účtovanie opravných položiek k účtom pohľadávok.

Účtová trieda 3 obsahuje  syntetické účty určené pre vyúčtovanie zúčtovacích vzťahov:

  • z obchodnej činnosti,
  • zo  zúčtovania so zamestnancami a poisťovňami,
  • so správcami dane,
  • z transferov,
  • z iných pohľadávok a záväzkov,
  • z časového rozlíšenia,
  • z opravných položiek.

V rámci účtovníctva uvedených organizácií dochádza k prepojeniu účtovej triedy 3 na účtovú triedu 0, 1, 2, 4, 5 a 6, čím sa zvýrazňuje postavenie triedy v účtovníctve rozpočtových organizácií.

Účtová trieda 3 obsahuje spolu deväť účtových skupín:

  • 31 – Pohľadávky
  • 32 – Záväzky
  • 33 – Zúčtovanie so zamestnancami a orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia
  • 34 – Zúčtovanie daní a poplatkov
  • 35 – Zúčtovanie medzi subjektami verejnej správy
  • 36 – Záväzky z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov, záväzky a pohľadávky voči združeniu
  • 37 – Iné pohľadávky a záväzky
  • 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov
  • 39 – Opravná položka k zúčtovacím vzťahom a vnútorné zúčtovanie

Účtová skupina 31 – Pohľadávky

V tejto účtovej skupine je sústredených spolu 9 účtov na zaznamenávanie krátkodobých a dlhodobých pohľadávok, pričom sa na nich nemenia zásady účtovania – účtuje sa o predpisoch pohľadávok a úhradách.

Účtová skupina 32 – Záväzky

V tejto účtovej skupine sa účtuje o krátkodobých záväzkoch z obchodných vzťahov, napríklad krátkodobé záväzky voči dodávateľom, prijaté krátkodobé preddavky od odberateľov.  Analytické účty sa vytvárajú podľa jednotlivých veriteľov, ich rovnorodých skupín, ak sa nevedie analytická evidencia  a podľa jednotlivých druhov mien.

Účtová skupina 33 – Zúčtovanie so zamestnancami a orgánmi sociálneho a zdravotného poistenia

Účty tejto účtovej skupiny sú vyhradené na sledovanie vzťahov účtovnej jednotky k zamestnancom a k inštitúciám sociálneho zabezpečenia.

Účtová skupina 34 − Zúčtovanie daní a poplatkov

Táto účtová skupina  je vyhradená pre zúčtovanie daní a poplatkov, ktoré sú povinné platiť jednotlivé účtovné jednotky,  a to daň z príjmu, daň z nehnuteľností, daň z motorových vozidiel, DPH a ostatné dane a poplatky (napr. spotrebné, súdne, správne poplatky a pod.).

Účtová skupina 35Zúčtovanie medzi subjektami  verejnej správy

Účtová skupina 35 je vyhradená pre účtovanie vzťahov, ktoré vznikajú z poskytnutých a prijatých transferov medzi subjektmi verejnej správy, samosprávy a ostatnými subjektmi.

Účtová skupina 36 – Záväzky z upísaných nesplatených cenných    papierov a vkladov, záväzky a pohľadávky voči  združeniu

Táto účtová skupina obsahuje 3 účty. Účtuje sa  na nich o záväzkoch z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov, o záväzkoch voči združeniu a o pohľadávkach voči združeniu.

Účtová skupina 37 – Iné pohľadávky a záväzky

Účtová skupina  37 obsahuje 9 účtov, t. j. viac ako u podnikateľov,  z dôvodu zahrnutia účtov zúčtovania s EU a zúčtovania so subjektami mimo verejnej správy.

Účtová skupina 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov

Účtová skupina 38 obsahuje identické účty ako účtová osnova pre podnikateľov,  napríklad účet nákladov budúcich období, výdavky budúcich období alebo príjmy budúcich období a výnosy budúcich období.

Účtová skupina 39Opravná položka k zúčtovacím vzťahom a vnútorné  zúčtovanie

Táto účtová skupina  obsahuje účty na účtovanie opravných položiek a vnútorného zúčtovania vzťahov, ktoré vznikajú vo vnútri účtovných jednotiek a vzťahov zo združovania účtovných jednotiek.

Pohľadávky rozpočtových organizácií

Pohľadávku možno vymedziť ako právo vznikajúce jednému účastníkovi (veriteľovi) požadovať plnenie od druhého účastníka (dlžníka) vzniknuté z určitého záväzkového vzťahu. Z ekonomického hľadiska sú pohľadávky určitou formou poskytnutia obchodného úveru obchodnému partnerovi ako prejav vzájomných obchodných vzťahov medzi obchodnými partnermi.  Samotný pojem pohľadávka nie je špecifikovaný v zákone o účtovníctve.  Pohľadávky v účtovníctve predstavujú majetkovú zložku účtovnej jednotky, ktorá vznikla z uskutočnených účtovných prípadov v minulom období a peniaze z nich budú plynúť v budúcnosti. Pohľadávky sú nehmotným majetkom, majetkovým právom na získanie peňažnej alebo nepeňažnej úhrady, napríklad od odberateľov najmä za poskytnuté výkony, ako sú dodávky tovarov, výrobkov, prác a služieb. V súvahe sa vykazujú na strane aktív.

Pohľadávky sa z časového hľadiska členia na:

  • krátkodobé – dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je najviac jeden rok,
  • dlhodobé  – dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok.

Pohľadávky sa v súvahe vykazujú v členení na krátkodobé alebo dlhodobé podľa zostatkovej doby ich splatnosti ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Zostatková doba splatnosti pohľadávok  je doba, ktorá sa rovná rozdielu medzi dohodnutou dobou splatnosti a dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Na podrobné a presné poskytovanie informácií o pohľadávkach slúžia analytické účty vedené k príslušnému pohľadávkovému účtu.

Pri vytváraní analytických účtov sa zohľadňujú tieto hľadiská:

  • členenie pohľadávok  podľa dohodnutej doby splatnosti a zostatkovej doby splatnosti,
  • členenie podľa jednotlivých dlžníkov alebo rovnorodých skupín dlžníkov,
  • členenie podľa jednotlivých mien (mena euro a cudzia mena),
  • členenie podľa položiek účtovnej závierky, a to vrátane požiadaviek na zostavenie poznámok; členenie sa týka aj požiadaviek na zverejňovanie údajov z účtovnej závierky – pohľadávky v lehote splatnosti, pohľadávky po lehote splatnosti, pohľadávky zabezpečené záložným právom a pod.

Pohľadávky podliehajú dokladovej inventarizácii, kde okrem zistenia ich existencie sa zisťuje aj ich bonita podľa časového hľadiska a podľa jednotlivých dlžníkov  a ich platobnej schopnosti.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály